Nybakt FrP-leder Sylvi Listhaug og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

For første gang er SV større enn Fremskrittspartiet på en meningsmåling. Arbeiderpartiet overtar for Høyre som det største partiet i landet.

NTB forteller om den nyeste Opinion-målingen der SV får hele 9,3 prosent (frem 1,5 prosentpoeng), mens FrP får 8,7, (ned 0, 7)

– Trenden har vært tydelig etter landsmøtet vårt. Pila peker opp. Det er veldig gøy og inspirerende, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Norske velgere ( i hvert fall de som er spurt i denne målingen) ser ikke ut til å la seg påvirke at SV er det eneste partiet med leder som faktisk måtte forlate en ministerpost grunnet korrupsjonsliknende forhold.

Organisasjonen Transparency International var svært tydelige i sin karakteristikk av Lysbakken-saken i 2012, ifølge Dagbladet:

Transparency International i Norge kaller Audun Lysbakkens håndtering av den såkalte selvforsvarssaken for politisk korrupsjon, skrev Dagbladet.

Siden den gang har de store (og i stor grad SV-vennlige) mediene knapt nevnt denne saken i det hele tatt, en sak som etter manges mening burde ført til at Lysbakken var ferdig for godt i norsk politikk.

For FrPs vedkommende har ikke landsmøtet med kroningen av den nye partidronning Sylvi Listhaug gitt noe løft, om man skal dømme etter denne målingen.

Opinions måling forteller ellers at MDG og Rødt sammen med de tre rødgrønne partiene ville fått 109 mandater, om dette var valgresultatet.

Det vises også en sterk framgang for Arbeiderpartiet, som rykker frem med 2,5 prosentpoeng. Med 25,6 prosent av velgerne er partiet klart størst i landet, foran Høyre på 22 prosent.

Ap-leder Jonas Gahr Støres foretrukne regjeringsalternativ med Ap, Senterpartiet og SV har 94 mandater på meningsmålingen, tross at Senterpartiet faller med 2,7 prosentpoeng til 16,3 prosent.

Målingen er tatt opp av Opinion mellom 4. og 10. mai og er basert på 970 telefonintervjuer.

For øvrige partier er oppslutningen som følger:

MDG 5 (-0,7)

Rødt 4,4 (0,3)

KrF 4,1 (1,1)

V 3,3 (0)

Andre 1,4 (-1,6).

Målingen er utført på oppdrag av FriFagbevegelse, Dagsavisen, og Amedia-eide ANB. Enkelte vil nok en gang registrere at slike målinger har en tendens til å levere resultater som i påfallende grad samsvarer med oppdragsgivernes preferanser.

Bøker verdt å lese: 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.