Nordmenn er ambivalente til Sian-møtene. Lørdag, frigjøringsdagen, skal det være et nytt utenfor Stortinget. Bråk kan påregnes. Lars Thorsen truer med «represalier» hvis politiet avkorter møtetiden og sier de vil rive i stykker en koran og brenne et dusin i tiden som gjenstår av ramadan – rundt omkring i Oslo.

Hvor klokt er dette? Går det noen grense for «islamkritikk»? At islam er en brutal religion betyr ikke nødvendigvis at man kan rettfrdiggjøre metoder som utløser frykt blant publikum? Er destruksjon av religioners hellige bøker en del av ytringsfriheten? Fanny Bråten har vært inne på at man kan kalle en telefonkatalog for Koranen og politiet vil ikke kunne se forskjell.

Men både Rasmus Paludan i Danmark og Sian i Norge benytter seg av de samme provokative virkemidler. De avløser karikaturtegnerne som måtte gå i dekning da islamistene erklærte dem fredløse. Fredløse i deres eget land. De som overtok var villige til å gå helt i front for å provosere. De risikerer sine egne liv. Men gjør det handlingene dermed legitime?

Geir Furuseth og Kent Andersen diskuterer med red. som moderator.

Document sender et intervju med Lars Thorsen fredag kveld.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.