Danmarks migrasjonsutsending Anders Tang Friborg og andre danske tjenestepersoner på besøk hos den etiopiske statsråden Tsion Teklu den 22. oktober 2020. Foto: Etiopias utenriksdepartement.

Danmarks regjering har vært i hemmelig dialog med Etiopia, Tunisia og et tredje land med sikte på å opprette asylmottak utenlands for personer som søker asyl i Danmark, avslører Jyllands-Posten.

De danske planene om asylmottak i afrikanske land, dit man tenker seg å fly asylsøkere, går frem av offisielle dokumenter som viser reiseaktivitetene til danske tjenestepersoner.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i rejseaktiviteterne for Anders Tang Friborg, der som særlig migrationsambassadør skal »åbne døre« for et modtagecenter i udlandet. De fleste dokumenter er mørkelagt, men i en oversigt over udgifter fremgår turene til Etiopien og Tunesien. Turene bekræftes af en medrejsende embedsmand og af billeder fra det etiopiske udenrigsministerium.

Torsdag skal det danske Folketinget behandle et lovforslag som åpner for opprettelse av asylmottak utenlands.

Samtidig kommer det krav om at Mette Frederiksens sosialdemokratiske regjering spiller med åpne kort. Ytre venstre-partiene som utgjør regjeringens parlamentariske grunnlag, kan ikke ventes å støtte planene om asylmottak i Afrika, og dermed må regjeringen søke støtte hos opposisjonen:

»Det er politik, der skal gennemføres med os – så det vil være rigtig klogt at holde os orienteret. Regeringen har ikke 90 mandater, og der er ikke efterspørgsel på asylbehandling uden for Danmarks grænser blandt støttepartierne,« siger udlændingeordfører Mads Fuglede (V).

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.