Venstresiden trivdes best da den var i opposisjon. Nå sitter den med makten og da blir svakhetene synlige. Venstresiden klarer ikke dialog, selv om den bygger hele sitt selvbilde på godhet. Dialogen gjelder bare så lenge de andre mener det samme som dem. Når de møter helt andre synspunkt og ideer, kortslutter de.

I USA er dette mest akutt. Det er mange og lange linjer som har vokst frem og nå eksploderer i et ønske om å rense samfunnet for farlige ideer og bærerne av dem.

Utviklingen i USA gjør at vi klarere ser hva som har vært venstresidens prosjekt her hjemme: Å stenge ned og ekskludere høyresiden som illegitim.

Dette gir nestleder ved C-Rex-senteret Anders Ravik Jupskås et eksempel på i et intervju med Frifagbevegelse.no. Jupskås sier ikke noe annet enn det man sa etter 22. juli i 2011. Men tiden som har gått har gjort noe med budskapet. Det har stått på stedet hvil, mens verden er gått videre.

Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt

Jupskås lever av å manipulere ord, men i spørsmål som er så alvorlig som høyreradikalisme og høyreekstremisme, har man krav på dokumentasjon og begrunnelse. Jupskås leverer ingen av delene. Han kommer bare med insinuasjoner: «Tankegodset fra alternative medier har fått oppslutningen om høyreradikale ideer til å øke.»

Ingenting om den sosiale og politiske utvikling i samfunnet. Det er som om disse mediene befinner seg i et lufttomt rom og kun henter ideene ut fra eget bryst.

Hva går de forresten ut på? Det får vi ikke vite. Bortsett fra ett spørsmål:

I en foreløpig upublisert undersøkelse fra C-Rex Senter for ekstremismeforskning, kommer det fram at om lag 10 prosent av den norske befolkningen er helt enig i påstanden «Muslimer ønsker å ta over Europa», forteller han.

Er dette spørsmålet dekkende for om man er høyreekstrem? Da har ikke C-Rex fulgt med i timen.  Da er det ikke rart at man ser høyreradikalisering bre seg.

Man tar et mistenkeliggjørende spørsmål som dekker over hva det referer til: En bekymring for en total omforming av Norge. Det er litt samme rolle som kritisk raseteori og systemisk rasisme har i USA.

Men vi merker oss at norske medier og akademikere unngår å snakke om hvor ekstreme Demokratene og mediene er blitt. Her ligger et ubehagelig veivalg og venter.

Vi hører lite om den tiltagende sensuren i USA og naboland. Tror virkelig Jupskås og C-Rex at ikke stengningen av en youtubekanal som Exakt24 ikke påvirker samfunnsklimaet i Sverige?

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.