Flere partier har tatt til orde for å forlenge perioden for selvbestemt abort. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

SV ønsker selvbestemt abort til uke 22. Jordmorforbundet er uenig og har allerede fått meldinger om flere som vil reservere seg hvis forslaget vedtas.

– Jordmorforbundet mener det er svært uklokt at SV ønsker å utvide retten til selvbestemt abort til femte måned av svangerskapet, skriver forbundsleder Hanne Charlotte Schjelderup til Dagen.

Forbundet har fått tilbakemeldinger om at flere jordmødre ønsker å reservere seg mot å praktisere abort hvis grensen settes så tett opp mot levedyktighet for fosteret.

Etter abortforskriften anses et foster som levedyktig etter 22. svangerskapsuke.

Norge har i dag selvbestemt abort til og med 12. svangerskapsuke. Etter det treffes vedtak om svangerskapsavbrudd av en nemnd, i samråd med kvinnen.

– Jordmorforbundet mener dagens abortlov balanserer både fosterets rettsvern og mors selvbestemmelsesrett på en fornuftig måte i dag. Jordmødre er redd for at kvinner som står i et krysspress der de selv ønsker å beholde barnet vil oppleve mer abortpress lenger ut i svangerskapet, sier Schjelderup.

Arbeiderpartiet, MDG og Venstre ønsker selvbestemt abort til uke 18. I likhet med SV ønsker de å fjerne abortnemndene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.