Tusenvis demonstrerte mot myndighetenes koronaregler samtidig som politikerne skulle stemme over et forslag som gir regjeringen mer makt til å innføre restriksjoner i kampen mot pandemien. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Politiet i Berlin stanser en stor demonstrasjon mot koronarestriksjonene. Samtidig skal Forbundsdagen stemme over å gi regjeringen utvidede fullmakter.

Rundt 8.000 demonstranter deltar i protesten. De holder ikke nødvendig avstand, og mange av dem bruker ikke munnbind, slik det er påbud om på offentlige steder, sier politiet i den tyske hovedstaden.

Demonstrantene har ropt slagord som «Fred, frihet, nei til diktatur» og «Vi er folket». Over 40 personer er innbrakt for ikke å følge koronareglene.

Mer makt til Merkel

Samtidig som flere tusen altså motsetter seg innskrenkinger i hverdagslivet, skal landets folkevalgt stemme over et forslag som gir regjeringen fullmakt til å fastsette restriksjoner i kampen mot pandemien. Dette er noe som vanligvis bestemmes av de tyske delstatene.

Forslaget omtales som en nødbrems og åpner for strenge tiltak. Dersom det blir vedtatt, kan Angela Merkel og hennes kolleger blant annet stenge skoler og innføre portforbud om natten i områder med mye smitte.

Dragkamp

Tyskland er inne i sin tredje pandemibølge, og det omstridte forslaget er ment å gjøre slutt på den politiske dragkampen mellom den føderale regjeringen og de 16 delstatene.

Tirsdag var det bare én delstat som hadde så lite smitte – under 100 per 100.000 innbyggere den siste uken – at regjeringen ikke kunne gitt ordre om nedstenging. Seks av de seksten lå over 165 smittede per 100.000, som er grensen for når regjeringen skal kunne stenge skolene og pålegge dem å drive fjernundervisning.

Venter protester

Motstanden mot forslaget er stor, og noen omtaler det som grunnlovsstridig. Muligheten for å innføre portforbud er tung å svelge for mange i et land som fortsatt bærer på minnene om totalitære regimer på 1900-tallet som innskrenket folks frihet og spionerte på egne borgere.

2.200 politifolk var på plass i Berlin for å håndtere de varslede demonstrasjonene onsdag. Politiet ventet at folk vil slutte seg til tre forskjellige arrangementer. Det er lagt ned forbud mot en fjerde samling.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.