Floyd-saken og gårsdagens kjennelse mot Chauvin brukes til å promotere rasekamp i Norge. Det er skremmende, sier Jon Helgheim (Frp).

Helgheim reagerte sterkt på et intervju i NRK P2s Nyhetsmorgen i dag. Tidligere leder av Democrats abroad, Lisa Cooper ble intervjuet av Anne Jetlund Hansen. Cooper var oppstemt over at politimannen ble kjent skyldig, det var «en utrolig viktig dom – for verden»:

– Jeg felte en tåre, det var en lettelse. Jeg følte nesten at jeg kunne puste.

Cooper gikk raskt over til å snakke om «hvithet» og «hvite priviliegier». Og systemisk rasisme:

– George Floyd har vekket flere på hva rasisme er, på hva hvithet er, på hva hvit privilege er. Og vi begynner å se at det er noe mer enn holdninger, det er noen [Cooper: ‘nån’] inni systemet.

– Løfter frem farlig rasekamp

– Dette er ren rasisme; å tilegne egenskaper etter hudfarge, å hevde at hvit hudfarge gir deg noen onde hensikter eller egenskaper. Mer rasistisk enn dette blir det ikke, sier Helgheim til Document.

Han er ikke overrasket over at det er NRK som kritikkløst formidler slike påstander og holdninger.

– Det er ikke overrraskende. NRK er blant de mest ivrige til å slippe frem marginale, ekstreme stemmer.

At politiet i USA er brutalt og har en lang vei å gå, er det liten tvil om, skriver stortingsrepresentanten på Facebook. Han vil ikke mene noe om kjennelsen mot Chauvin, men synes det er «dypt urovekkende hvordan saken i USA brukes til å løfte frem farlig rasekamp i Norge.»

I dag hadde NRK en gjest som snakket om hvithet og strukturell rasisme. Tenk litt på det ordet. Hvithet!

Det er avskyelig å tillegge folk dårlige egenskaper på bakgrunn av deres hudfarge. At slik grovt rasistisk propaganda får slippe til hos NRK, er svært problematisk.

Tenk deg om noen på statskanalen hadde snakket om svarthet og tillagt svarte mennesker dårlige egenskaper, fordi de er svarte. Tenk om noen hadde brukt mørk hudfarge til å forklare negative hendelser.

– Skremmende av NRK

Ingen skal dømmes eller tillegges egenskaper på bakgrunn av hudfarge, hverken som enkeltpersoner eller gruppe, fastslår en opprørt Helgheim:

Slikt tankegods er grovt, sykt og farlig og det er skremmende at NRK gjør seg til talerør for slikt bullshit.

La oss aldri importere USAs forskrudde rasepolitikk til Norge. Slike destruktive krefter bør fordømmes og bekjempes.

NRK-journalist Jetlund Hansen stiller ikke et eneste kritisk spørsmål til Lisa Coopers utlegninger om hvithet, hvite privilegier og systemisk rasisme. Heller ikke når Cooper inkluderer Norge og norsk politi i sin kritikk:

– Norsk politi skal bli holdt til ansvar

– Du er optimistisk i dag, selv om vi ikke fikk en fellende dom?

– Det er jeg, det er jeg. Dette er en viktig bølge som vi skal alle ri på. Joe Biden kommer veldig sterk ut, empatisk. Vi allerede har the George Floyd bill. Og så tror jeg vi kommer også til å se forandringer i Norge. Dette er at alle skal bli holdt til ansvar for sine holdninger. Til og med politi!

Hva er det Cooper ønsker seg? Et tankepoliti? Som skal sjekke om norske politifolk har de rette holdningene? Dette er totalitære ideer. Og uansett om Cooper mente å si gjerninger (og ikke holdninger): Hvor tar hun det fra at norsk politi ikke blir holdt til ansvar?

Jetlund Hansen forteller heller ikke sine lyttere og seere at Cooper i ni år (2007-19) ledet Democrats Abroad Norway, selv ikke når hun omtaler president Biden i panegyriske vendinger.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.