Larvik bibliotek ble påtent og totalskadd i november 2019. Brannen startet i en konteiner utenfor og spredde seg til biblioteket. Skadene beløp seg til over 60 millioner kroner, men erstatningssummen blir nå avkortet, etter at retten har funnet svikt i kommunens rapporteringsrutiner og i utføring av tilsynsoppgaver forbundet med avfallshåndtering. Foto: Alexander Vestrum / NTB

Dårlig sikkerhetsarbeid gjør at Larvik kommune må dekke 35 prosent av tapet som oppsto da byens bibliotek ble påtent og totalskadd i november 2019.

Forsikringsselskapet KLP ville avkorte utbetalingen med 35 prosent, noe kommunen var uenig i. Saken endte i retten, og Vestfold tingrett ga KLP fullt medhold, skriver Rett24.

– Konklusjonen er at det er svikt i kunnskaper om sikkerhetsforskrifter rundt avfallshåndtering på flere nivåer, det var stor kommunikasjonssvikt fra ledelse og nedover, det var svikt i oppfølgningen av tiltak, og det var svikt i utføringen av tilsynsoppgaver, skriver sorenskriver Siri Vigmostad.

Gjerningsmannen ble til slutt dømt til seks års fengsel for bibliotekbrannen og en mordbrann. Ifølge straffedommen ble skadene på minst 60 millioner kroner. Avkortingen blir dermed på minst 21 millioner kroner.

Kommunen må også ut med drøyt 1,3 millioner kroner i sakskostnader.

 Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.