Hovedkontoret til Astra Zeneca i Södertälje.Foto Fredrik Sandberg / Scanpix

Det er så langt avdekket 42 tilfeller av sjeldne blodpropper hos personer som har fått AstraZeneca-vaksinen i Tyskland, opplyser Paul Ehrlich-instituttet.

Det gjelder saker avdekket fram til 2. april. I 23 av disse tilfellene er det også avdekket at pasienten hadde lave blodplater, opplyser instituttet. I åtte av tilfellene har pasienten dødd.

Kombinasjonen av sjeldne blodpropper og lave blodplater har ført til at flere land har stanset eller begrenset bruken av vaksinen.

Norge har ikke tatt vaksinen i bruk igjen. Her til lands har forskerne påvist sammenheng mellom vaksinen og de sjeldne sykdomstilfellene.

Av de 42 blodpropptilfellene som er avdekket i Tyskland, er alle med unntak av sju påvist hos kvinner mellom 20 og 63 år. Vaksinen er i større grad blitt gitt til kvinner enn menn. Paul Ehrlich-instituttet påpeker at for kvinner mellom 20 og 59 år er det blitt påvist flere blodpropptilfeller blant vaksinerte enn i den samme befolkningsgruppen generelt.

Det er også blitt påvist sju tilfeller av blodpropp hos personer som har fått Pfizer-vaksinen, men ikke kombinert med lave blodplater.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.