Kvinner fra Al-Hol leiren. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB 

Seks IS-kvinner etterforskes for krigsforbrytelser i Sverige. Alle kvinnene har returnert til Sverige det siste året, etter opphold i IS-leiren i Syria. Etterforskningen er vanskelig, sier påtaleansvarlig.

Totalt seks kvinner har fått varsel om at de etterforskes for krigsforbrytelser etter at de kom tilbake til Sverige fra IS-leirene i Syria det siste året, skriver Sveriges radio. Kvinnene etterforskes for en type krigsforbrytelser som aldri før er prøvd for svensk domstol. Det kan føre til vanskeligheter, ifølge påtaleansvarlig Reena Devgun.

– Vi har ingen praxis vi kan luta oss emot här i Sverige så att vi vet vilken nivå bevisningen bör ligga på för att kunna få en fällande dom, sier Devgun til Sveriges radio.

På den annen side legger hun til at det finnes omfattende dokumentasjon av IS krigsforbrytelser, som gjør etterforskningen lettere.

– Både IS själva har ju dokumenterat väldigt mycket och många av sina brott, och även av andra så finns det en omfattande dokumentation, sier hun.

Ingen av kvinnene sitter i varetekt. Ifølge Sveriges radio benekter minst fem av de seks kvinnene forbrytelsene de er mistenkt for.

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.