Kvinnen tok med seg sin tolv år gamle sønn til Syria og trente ham som barnesoldat for IS. Men sønnen døde i kamp og nå blir moren tiltalt.

Lina Ishaq (49) er siktet for alvorlig krigsforbrytelse og brudd på folkeretten, etter å ha fått sønnen opplært som barnesoldat for terrorgruppen IS. Dette er første gang det er tatt ut siktelse i Sverige for forbrytelsen «krigsforbrytelse gjennom bruk av barnesoldat», skriver Riksåklagaren i en pressemelding.

Sønnen døde i kamp

Terrorgruppen IS viktigste rekrutteringsmetode var at radikale foreldre tok med barna sine til de IS-kontrollerte områdene. Disse barna ble deretter oppdratt i terrorgruppens ideologi og brukt i terrorhandlinger og væpnet kamp.

Lina Ishaq tok med seg sin da tolv år gamle sønn til et IS-kontrollert område i Syria i 2013. Hun er nå siktet for å ha brukt sønnen som barnesoldat for terrororganisasjonen IS i tre år. I pressemeldingen skriver Åklagarmyndigheten:

«Kvinnan åtalas för att hon som vårdnadshavare och förälder fört sin son, född i maj 2001, till Syrien i april 2013. Hon är misstänkt för att ha tillsett att sonen under perioden den 1 augusti 2013 till den 27 maj 2016, då han fyllde 15 år, i Syrien rekryterats och kontinuerligt använts för att direkt delta i fientligheter som utförts av väpnade grupper, däribland terroristorganisationen IS. Kvinnan åtalas för att hon möjliggjort att han kunnat rekryteras och användas som barnsoldat från det att han var 12 år till dess att han fyllde 15 år.»

Blant bevisene er filmer og bilder som ifølge aktor viser hvordan sønnen befinner seg i en krigssone og poserer bevæpnet med IS-soldater og menn som er drept.

Aktor anser handlingene som alvorlige da Ishaq som mor hadde et spesielt ansvar for gutten. Ifølge aktor er guttens liv satt i fare da han har blitt utstyrt med våpen for å utføre kampoppdrag for IS. Gutten døde senere i kamp, ​​16 år gammel.

– Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, att han utrustats med militär utrustning samt militära vapen och att han använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, skriver kammeradvokat Reena Devgun.

Flyktning fra Irak

Lina Ishaq vokste opp i Halmstad, i en kristen familie som skal ha flyktet fra religiøs ekstremisme i hjemlandet Irak. I ungdomsårene spilte hun fotball i Damallsvenskan med BK Astio, i følge Expressen. Etter videregående utdannet Lina Ishaq seg til sykepleier, og det er i løpet av den tiden hun skal ha konvertert til islam og blitt stadig mer radikal.

I en årrekke var Lina Ishaq i flere perioder i De forente arabiske emirater, men i 2011 emigrerte hun og barna formelt til Birmingham i Storbritannia.

To år senere flyttet Ishaq til et IS-kontrollert område med sin daværende mann og fem barn. Mannen og to barn døde i Syria. Etter ektemannens død giftet Lina Ishaq seg på nytt og fikk flere barn. Hun returnerte til Sverige i 2020 og ble deretter arrestert, mistenkt for tvangsekteskap. Etterforskningen ble avsluttet, men de to barna Lina Ishaq hadde med seg til Sverige ble tatt hånd om av sosialtjenesten.

Lina Ishaq avviser alle anklager, men ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte at sønnen hennes deltok i militære kamper.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.