Den svenske EU-kommissæren Ylva Johansson ble møtt med frustrasjon og sinne på den greske øya Samos da hun besøkte for å fortelle grekerne at EU vil bygge fem nye  «åpne» migrantleire på øyene Samos, Lesvos, Chios, Kos og Leros til en pris av 250 millioner euro.

Hundrevis av mennesker hadde møtt frem for å markere at de var imot EUs planer. På plakatene sto det blant annet «Nei til europeiske Guantánamos. Skam deg, Europa».

Den regionale guvernøren som Johansson skulle treffe, valgte til slutt å avbryte møtet for å slutte seg til demonstrantene. Han sa at de ikke ville ha penger til nye leire, men penger som kompensjon for alt grekerne har lidd som følge av migrasjonsstrømmen.

Det var etter at guvernør Kostas Moutzouris leste meldingen Ylva Johansson hadde lagt ut på EU-kommisjonens nettside at han bestemte seg for å kansellere møtet.

– Det er åpenbart at hun ikke tar hensyn til lokalbefolkningen og at hun var her for å diskutere vedtak som allerede var fattet, sa Kostas Moutzouris.
Ylva Johansson skrev flere meldinger på Twitter. Hun vil lytte før hun forklarer, sier hun. Dette indikerte at vedtak allerede var fattet fra EUs side.

Meldingene levner liten tvil om at beboerne på Lesvos skal overkjøres av EUa migrantplaner. Man trenger ikke å forstå gresk for å skjønne hvor sinte innbyggerne er. Det er selvfølgelig lettere for EU å ha en «god samtale» med NGOene som driver migrantleirene.

Johansson pekte på «solidaritet». Og med det mente hun solidaritet med alle som illegalt kommer seg over til greske øyer på gummibåter – ikke solidaritet med greske øyboere som har fått hjemstedene sine rasert.

I et åpent brev til Ylva Johansson, skriver selv Leger uten Grenser at de er imot nye migrantleire på Samos og Levos. EU-ledere lever i et parallelt univers sa Stephan Oberreit, leder for Leger uten Grenser i Hellas:

“Ylva Johansson’s visit in Lesbos and Samos to promote new camps and a ‘Europeanised’ migration policy show how EU leaders live in a parallel universe.”

Politico

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.