Nytt

Fra havnen på Kos. Foto: Bukvoed / Wikimedia Commons.

Mer enn 2000 asylsøkere på de greske øyene som anses for å være sårbare for koronaviruset, planlegges midlertidig innkvartert i hoteller og leiligheter både på øyene og på det greske fastlandet.

Det kunngjorde Den internasjonale organisasjonen for migrasjons (IOM) Hellas-utsending Gianluca Rocco mandag, melder det statlige greske nyhetsbyrået AMNA.

Bakgrunnen er at migrantleirene på de nordlige øyene i Egeerhavet er overfylte, og frykten er stor for at covid-19 skal spre seg ukontrollert i leirene. Gruppen på drøyt to tusen ville blant annet omfatte alle over 65 år.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har av samme grunn sendt ut en oppfordring til eiere av skip og hoteller på greske øyer som kan leies ut for å huse grupper av asylsøkere som kan bli berørt av koronapandemien.

Skipene hvor UNCHR har til hensikt å innkvartere asylsøkere og flyktninger, ville ligge til kai ved øyene Lesvos, Chios, Samos, Kos, Leros, Rhodos og Kreta. Kontraktene skal være av 15 dagers varighet, med muligheten til å utvide til to måneder. Det greske asyl- og migrasjonsdepartementet har godkjent planene, og EU har til hensikt å finansiere dem, opplyser AMNA.

Greske myndigheter og FN-byrået har også flere innkvarteringsplaner, opplyser Rocco:

Han la til at greske myndigheter og IOM forsøker å lage fasiliteter for innkvartering av 5000 asylsøkere i løpet av de neste to månedene, blant annet ved å pusse opp eldre bygninger og bruke ferdighus.

Greek Reporter hevder at innkvarteringen på skipene kommer med et fullt spekter av tjenester:

Skipene må ha kapasitet til å ta imot 300 passasjerer og kunne fortøyes til kai ved Lesvos, Chios og Samos, eller ha plass til 100 personer og fortøyes ved Kos og Leros. De må ha rengjøringstjenester, forsyne kabinene med strøm og sørge for måltider tre ganger om dagen.

UNHCR tok allerede i februar til orde for bedre innkvartering av asylsøkerne som holdt til i leirer på de greske øyene.

Organisasjonen kunne da opplyse at UNHCR, EU-kommisjonen og den greske regjeringen hadde gått sammen om å finansiere et program kalt Emergency Support to Integration and Accommodation (ESTIA), der 25.700 av de «mest sårbare» asylsøkerne i samarbeid med ordførere og NGO-er var blitt innkvartert i leiligheter over hele Hellas. Mer enn 90.000 asylsøkere og flyktninger mottar månedlig kontantstøtte gjennom det UNHCR kaller et vellykket program.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!