Rauand Ismail, leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

Det blir ikke noe barnetog i Oslo slik vi kjenner det på 17. mai i år heller. Koronapandemien gjør at 17. maikomiteen har måttet tenke alternativt.

I fjor ble det store barnetoget avlyst, og erstattet av en svært redusert utgave. Nasjonaldagfeirende nordmenn ble henvist til egne kohorter der flere feiret ved å klappe fra balkonger, terrasser og vinduskarmer.

I år var håpet at det ville bli mulig med en mer normal feiring. Det skjer ikke. Smittetrykket og nedstengingen har gjort at 17. maikomiteen i Oslo nå avlyser barnetoget.

Det bekrefter komiteen i en pressemelding fredag.

– Det er ingen lett avgjørelse å ta, men det er en nødvendig avgjørelse. Både jeg og resten av 17. maikomiteen er opptatt av at Oslos befolkning skal få feire denne dagen. I år som i fjor blir det en annerledes feiring, sier komitéleder Rauand Ismail (MDG).

Jobber med detaljene
– Vi jobber fortsatt med detaljene, men vi kan love at vi vil ivareta verdiene og tradisjonene som denne dagen handler om: Demokrati, samhold, barn og glede. I år har jeg lyst til at feiringa skal dedikeres litt til alle ungdommene og elevene i Oslo som har mistet en viktig ungdomstid, sier Ismail.

Komiteen varsler at det vil bli publisert program for nasjonaldagsfeiringen fortløpende på Oslo kommunes nettsider.

Vil gi barna en fin dag
Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at det viktigste nå blir å sørge for at nasjonaldagsfeiringen likevel blir et avbrekk fra pandemiens slit.

– 17. mai er en viktig dag for oss alle, og den er kanskje enda viktigere nå. Viktige merkedager får en enda større verdi i en tid som dette. Vi er slitne alle sammen, og mange har hatt det vanskelig dette året, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

– For barn og unge har kanskje 17. maifeiringen vært et lyspunkt å se fram til. Sammen skal vi på tross av restriksjoner og avlyst barnetog, gi barn og unge en dag med glede og en følelse av tilhørighet, sier hun. 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.