Foto: Facebook

Rauand Ismail (21) skal lede 17. mai-komiteen i Oslo 2021. Ismail er kurder, har jobbet i Klassekampen, sitter i bystyret for MDG og har stått frem som åpen homofil.

– 17 mai er favorittdagen min i året. Det har vært en dag som virkelig er for alle. Det er en dag som er veldig viktig for meg og de mange andre ungdommene som ikke alltid føler seg norske nok, sier han til Dagsavisen.

Han forteller at han har foreldre fra irakisk Kurdistan, men at han er født i Tyskland og flyttet til Norge som seksåring.

Ismail sier de vil jobbe hardt for at det blir barnetog neste år.

– Barnetoget er det viktigste. Og det kommer til å være min førsteprioritet. Vi kommer til å jobbe beinhardt for å få det til å bli tog, men vi kan jo ikke gjøre noe med smittesituasjonen.

Ismail representerer en ny type innvandrere oppvokst i Norge som tar et oppgjør med sider av hjemlandets kultur. Ismail skrev i SiD i Aftenposten om spørsmålet om islam og homofil identitet:

«Jeg er troende, men uten mellommenn eller kvinner, uten en menighet, uten et religiøst fellesskap. Men da er jeg også fri fra den sosiale kontrollen det ville ført til. Fri fra andres spilleregler for min Gud», skriver Tajik i boken Frihet. Jeg er heldig nok til å tenke det samme i dag.

Samtidig mener Ismail at det er mye rasisme i det norske samfunnet. I en artikkel i Dagsavisen 12. november:
Norges rasistiske strukturer:

Men det at man ikke alltid legger merke til den, betyr ikke at den ikke er til stede.

Hva gjør at 26 år gamle Ido Adan, som søker på jobb på Vitusapotek, blir fortalt at hun ikke er «skikket» til jobben fordi hun er somalier? Eller at 31 år gamle Abdoollah Hosseini, med master i rettsvitenskap, bare ble innkalt til intervju tre ganger, selv om han søkte på 60 stillinger?

Hva gjør at familien Bulhan, som etter tre år med rasisme og trakassering ikke orket å bo i hjembyen Elverum lenger, og flytta til Oslo? Hvorfor vil Fremskrittspartiet skrote rasismeparagrafen? Hvorfor er det flest østkant-ungdom som blir tatt for cannabisbruk av Oslopolitiet – selv om det røykes mer vest i Oslo?

Og hvorfor finansierer staten islamofobe blogger som Human Rights Service?

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.