Soloppgang i vinterlandskap ved Kiruna. Foto: Tadeáš Gregor / Wikimedia.

Luftrommet over Kiruna i Nord-Sverige vil til sommeren bli åsted for et eksperiment iverksatt av forskere ved Harvard University, der en ballong med vitenskapelige instrumenter sendes opp i 20 kilometers høyde for å slippe ut kalsiumkarbonat (CaCO3), altså kalk, i pulverform.

Prosjektet har navnet SCoPEx, og gjennomføres av en gruppe atmosfære­forskere under ledelse av professorene Frank Keutsch og David Keith ved Harvard-universitetets John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences.

Foruten å studere fysiske og kjemiske prosesser i luften, er hensikten å se om kalking av stratosfæren kan dempe solbestrålingen av Jorden. Er det tenkelig at kunnskaper om solar geoengineering, som fagfeltet kalles, kan brukes til å regulere den globale temperaturen, og således tjene som middel til bekjempelse av en mulig klimakrise?

Illustrasjon: keutschgroup.com

Innvendinger mot prosjektet mangler ikke, opplyser The Times. For klimaaktivister kan for eksempel slike utsikter brukes som unnskyldning for ikke å kutte utslipp av klimagasser, noe en av prosjektlederne selv avviser er en god løsning.

Andre frykter konsekvensene av en slik Petter Smart-lignende innblanding i naturen, der man tar mål av seg til å styre solskinnet, men mener at menneskeheten en dag kanskje ikke vil ha noe annet valg:

“There should be a moratorium on rolling the technique out,” said Sir David King, a former chief scientific adviser to the UK government who now runs a centre at the University of Cambridge which looks at how the effects of climate change might be reversed.

Dimming the sun could have disastrous effects for weather systems, he said. “But I’m all for experiments to gather data, because one day we might have to try it,” King added.

SCoPEx-prosjektet er finansiert dels med Harvards egne forskningsmidler, og dels med private donasjoner til universitetets Solar Geoengineering Research Program (SGRP). Blant sponsorene av denne forskningen med potensielt planetariske konsekvenser er den ikke ukjente Microsoft-grunnleggeren Bill Gates, som også er engasjert i pandemisaker.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.