Illustrasjon: keutschgroup.com

Det svenske romfartsselskapet SSC har besluttet ikke å sende en ballong opp i luften over Kiruna i sommer, slik det var planlagt for at forskere ved Harvard skulle eksperimentere med kalking av stratosfæren.

Som en del av det såkalte SCoPEx-prosjektet (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment) skulle forskerne blant annet undersøke muligheten for å dempe solbestrålingen av Jorden kunstig med sikte på å kontrollere oppvarmingen av planeten, og den eksperimentelle ballongen skulle etter planen sendes opp fra Esrange-basen utenfor Kiruna.

Men etter diskusjoner med en komité ved Harvard som har drøftet de sosiale og etiske sidene ved prosjektet, har Swedish Space Corporation (SSC) besluttet å utsette den vitenskapelige ballongferden, trolig til 2022, melder Phys.org, som tilhører vitenskaps- og teknologimagasinet Science X.

Offentligheten må få tid til å diskutere saken, mener komiteen.

But the project, like geoengineering itself, has raised concerns among both scientists and environmentalists who say the technology is dangerous and risky.

Critics fear the injection of particles into the stratosphere could damage the ozone layer and disrupt ecosystems.

«The scientific community is divided regarding geoengineering,» the state-owned Swedish Space Corporation (SSC), which operates Esrange, said in a statement issued Wednesday.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.