En IS-terrorist avfyrer sitt våpen under sammenstøt med USA-støttede syriske styrker i Baghouz i Syria våren 2019. Stillbilde fra video: Aamaq News Agency via AP / NTB.

Flere IS-terrorister som har begått grusomheter i Syria, lever fritt i Europa, fremfor alt i Tyskland, uten å være gjenstand oppmerksomhet fra europeiske myndigheter, det avslører et dokumentarprogram som forrige søndag ble sendt på den franske tv-kanalen M6.

Undersøkelsene som ligger til grunn for programmet, er utført i samarbeid med et team i Syria bestående av både IS-ofre og syriske myndighets­personer som jakter på forsvunne IS-bødler, skriver det italienske internasjonale nyhetsbyrået LaPresse.

Blant dem som har klart å rømme, unnslippe rettsforfølgelse og søke asyl, for siden å installere seg i et normalt liv i Europa, er to IS-ledere som bor i Tyskland. Begge er blitt lokalisert av M6.

Som programmet viser, heter den ene av dem Samir. Han sluttet seg til Daesh som mindreårig i 2014, og hadde den forferdelige vanen å skjære av hoder offentlig i nærheten av flyplassen i Deir ez-Zor, for siden å bruke dem som fotballer i sin lidenskapelige utøvelse av sporten. Han pleide også å skryte av det. I dag er denne bøddelen i ferd med å ta lastebil­sertifikat i Tyskland

Samir er ikke bekymret for tyske myndigheter, til tross for at flere vitner har gjenkjent ham.

En annen IS-leder ved navn Madjid er også blitt sporet opp i Tyskland. Mens kalifatet bestod sørget han for finansiering, logistikk og falske dokumenter fra sin base i et penge­overførings­kontor i Tyrkia.

I dag bor Madjid i fred og ro i Tyskland, hvor han eier flere biler og har åpnet et massasjeinstitutt nesten uten kunder. Også dette fungerer som dekke. Akkurat som Samir har Madjid aldri bekymret seg, til tross for vitnesbyrd og beviser som er overlevert tyske myndigheter.

I stedet drar begge fordel av Tysklands beskyttelse.

Den franske tv-kanalens avsløringer reiser spørsmål om rettssikkerhet for IS-ofre og om hva slags langsiktig sikkerhetstrussel IS-terrorister som aldri er blitt stilt for retten, utgjør i Europa.

Som Anis Amri beviste på julemarkedet i Berlin den 19. desember 2016, kan en islamterrorist med lastebil ta livet av mange mennesker.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂