Burka-tilhengere møter økende motstand i det ene landet etter det andre. Nå varsler Sri Lanka at de ønsker et forbud mot burka og liknende ansiktstildekkende plagg.

Nylig innførte Sveits et forbud, og fra før har land som Frankrike, Belgia og Tyskland gjort tilsvarende.

Men det er ikke bare land i Europa som går til dette skrittet. Nå melder SVT om at også Sri Lanka i Asia ønsker et slikt forbud.

Sri Lanka vill förbjuda burkor och andra plagg som täcker ansiktet. Man planerar samtidigt att stänga mer än 1 000 skolor för islamiska studier, så kallade madrassas. Regeringen motiverar besluten med att de främjar den nationella säkerheten.

SVT fortsetter:

Landets minister för allmän säkerhet, Sarath Weerasekara, uppger för BBC att han undertecknat en kabinettorder om att förbjuda burkor. Nu krävs parlamentets godkännande innan förbudet eventuellt kan bli lag.

Dette settes i sammenheng med at Sri Lanka har vært utsatt for en rekke, blodige terroraksjoner fra islamistiske ekstremister. Stemningen i landet er derfor preget av skepsis overfor alle uttrykk for ekstrem islam.

Beslutet kommer knappt två år efter att Sri Lanka drabbades av en våg av koordinerade terrorattacker som riktades mot katolska kyrkor och turisthotell. Terrorgruppen Islamiska staten tog på sig dåden som resulterade i att mer än 250 personer miste livet.

Redan kort efter attackerna infördes ett tillfälligt förbud mot plagg som täcker ansiktet men nu vill regeringen göra det permanent.

Man mener burka ikke har noen plass i samfunnet:

– Det är ett nytt tecken på religiös extremism. Vi kommer definitivt förbjuda den.

Burkaforbud er imidlertid kun ett av flere tiltak mot islamisme på Sri Lanka:

Regeringen planerar också att stänga över 1 000 så kallade madrassas, en slags skola för islamiska studier. Skolorna i fråga anklagas för att inte följa nationella riktlinjer gällande utbildning och inte vara korrekt registrerade hos myndigheterna.

Les også:  Sri Lanka, ja… Men Den norske Kirke bryr seg mest om IS

Mer om islam:

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.