I en ny podcastserie kalt Renegades: Born in the USAsamtaler tidligere president Barack Obama med Bruce Springsteen. Den ene en svart mann som ble president og den andre en av verdens største rockestjerner, men med arbeiderklassebakgrunn. «Two unlikely friends», som de kaller seg. Programmet er glatt, med musikalske innspill.

I episode to snakker de om rase og diskriminering. Barack Obama sier at erstatning til svarte uten tvil er berettiget. Store deler av USAs rikdom er bygget på slavenes arbeid, sier han:

So if you ask me theoretically, “Are reparations justified?” The answer is yes. There’s not much question. Right? That the wealth of this country, the power of this country, was built in significant part, not exclusively maybe not the even majority of it, but a large portion of it was built on the backs of slaves.

Slavene bygget Det hvite hus, sier Obama. En liten overdrivelse kanskje. Det var en blanding av europeiske innvandrere og slaver som sto for byggingen av datidens statsbygninger.

Obama sier at den systematiske undertrykkelsen og diskrimineringen av svarte gjorde at de ikke kunne bygge opp egne formuer, at de ikke kunne konkurrere. Etterkommerne av disse fortjener en slags kompensasjon, en anerkjennelse, sier Obama. Hva etterkommere av lortfattige hvite immigranter fortjener, sier han ingenting om.

They built the house that I stayed in for a while.

What is also true is that even after the end of formal slavery, and the continuation of Jim Crow, the systematic oppression and discrimination of Black Americans resulted in Black families not being able to build up wealth, not being able to compete, and that has generational effects. So if you’re thinking of what’s just, you would look back and you would say, “The descendants of those who suffered those kinds of terrible, cruel, often arbitrary injustices deserve some sort of redress, some sort of compensation — a recognition.

Men Obama sier at det ikke var mulig å gjøre noe praktisk med situasjonen. «Vi kan ikke engang tilby skikkelig skolegang til barn i indre bydeler», sier han.

Well… And so, this then brings us to “Could you actually get that kind of justice? Could you get a country to agree and own that history?” And my judgment was that as a practical matter, that was unattainable. We can’t even get this country to provide decent schooling for inner-city kids.

Men det var de hvite i USA som gjorde en erstatning til svarte umulig, sier Obama. Det ville virket kontraproduktivt, legger han til.

And what I saw during my presidency was that the politics of white resistance and resentment. The talk of welfare queens and the talk of the undeserving poor… And the backlash against affirmative action… All that made the prospect of actually proposing any kind of coherent, meaningful reparations program struck me as politically, not only a non-starter, but potentially counterproductiv.

Obama har all forståelse for at hvite, både arbeiderklasse og middelklasse, de som har problemer med å betale sine egne regninger eller mangler helseforsikring føler at staten har sviktet dem. De vil ikke bli begeistret for et massivt program som rettes mot fortiden, men som ikke ivaretar deres fremtid, sier Obama.

And it’s perfectly understandable why working-class white folks, middle-class white folks, folks who are having trouble paying the bills or dealing with student loans… or you know, don’t have healthcare. Where they feel like government has let them down. Wouldn’t be thrilled with the idea of a massive program that is designed to deal with the past but isn’t speaking to their future.

Under sin egen valgkamp i 2008 fremsto Obama mot erstatning. Hans argument var at «den beste erstatningen de kunne tilby var gode skoler i bysentra og jobber for de jobbløse».

Hele utskriften av samtalen finner du her.

I mimringen av hvordan Springsteen og Obama møttes, snakker de om en kveld i Det hvite hus hvor de sang Broadway-sanger sammen med Springsteen ved pianoet. Turen de tok sammen på et luksusskip med Oprah Winfrey og Tom Hanks i 2017 ble behøring utelatt. Slikt passer jo dårlig inn i bildet når man snakker om manglende muligheter, fattigdom og slaveri.

President Joe Biden har støttet ideen om å sette opp en kommisjon for å vurdere erstatning til svarte i USA. Fra Kongressens nettside leser vi:

This bill establishes the Commission to Study and Develop Reparation Proposals for African-Americans. The commission shall examine slavery and discrimination in the colonies and the United States from 1619 to the present and recommend appropriate remedies.

Dette forslaget har blitt overlevert Kongressen i hver eneste periode de siste tredve årene og kalles H.R. 40. Nå har forslaget fått nytt liv med Biden og Harris, skriver Politico. Og det er tydelig at dette kjøres i tospann med Obama og Bruce Springsteen.

Pressesekretæren i Det hvite hus, Jen Psaki, uttalte at «forslaget arbeider seg gjennom Kongressen».

Et problem de vil støte på er naturligvis hvilke svarte stammer fra slavene og hvilke er «ferske» innvandrere? Eller har alle somalierne i Minnesota like mye krav på erstatning fordi de har mørk hudfarge? Hvordan skulle en slik dokumentasjon foregå? Hva med de som er blanding? Halv erstatning? En ren «pigment-erstatning» er en oppskrift på rasekrig.

Det er stor støtte for forslaget blant Demokratene. Men en overføring av trillioner av dollar til svarte i USA, vil være det samme som å erklære borgerkrig. Det som de beskylder den politiske opposisjonen for. Vi ser at Obama spiller en smart rolle i bakgrunnen. Han ønsker seg erstatning til svarte, men det er de hvite som hindrer det, som han sier.

Daily Mail   Politico   The Times

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!