Drapet på journalist Daphne Caruana Galizia skapte store protester på Malta. Her fra Valletta i 2019. Fotograf: Rene Rossignaud, AP-NTB.

En av de tre mennene som er tiltalt for drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, sa seg skyldig i retten tirsdag.

Vincent Muscat ble pågrepet i desember 2017, sammen med brødrene George og Alfred Degiorgi, anklaget for å ha skaffet til veie og montert bilbomben som tok livet av Caruana Galizia to måneder tidligere.

Under et rettsmøte tirsdag erklærte Muscat seg overraskende skyldig etter tiltalen. Dommeren, Edwina Grima, understreket at den alvorlige tiltalen kan gi livsvarig fengsel og spurte på nytt om han erkjente straffskyld, noe han gjorde.

– Skyldig, sa Muscat.

Avdekket korrupsjon

Caruana Galizia var kjent som en uredd gravejournalist og hadde i tiden før attentatet skrevet flere artikler der hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Vincent Muscat er ikke i slekt med den tidligere statsministeren og hans kone.

Ble betalt

En av de tre tiltalte har i avhør fortalt at de fikk 150.000 euro for å ta den profilerte journalisten av dage, og de etterlatte har rettet en anklagende pekefinger mot Joseph Muscat.

Muscat gikk i desember 2019 av etter omfattende press og med en EU-granskning hengende over seg, og etter at stabssjefen hans og to ministre hadde trukket seg i forbindelse med etterforskningen av drapet.

Maltas politisjef Lawrence Cutajar gikk av i januar 2020 etter anklager om at han hadde forkludret etterforskningen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂