Fly på bakken er blitt normalen både for Lufthansa og andre flyselskaper.  Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/File Photo.

De fleste regner med at det vil ta noe tid før flyene er på vingene som før, og luftfarten er i gjenge igjen. Men nå signaliseres det at det kan ta mye lenger enn mange hadde forestilt seg. Det kan bli smertefullt for flere enn flyselskapene.

Det er NTB-DPA som melder om at saken. Luftfarten er hardt rammet av koronapandemien og kommer neppe til å komme tilbake til normalen med det første, anslår nå toppsjefen i Lufthansa.

– Fram til nå har det ikke vært noen lettelser i restriksjonene som har rammet luftfarten så hardt siden pandemien startet, sa Carsten Spohr, administrerende direktør i Lufthansa, på et digitalt forum arrangert av London School of Economics mandag.

– Tvert imot, det har kun kommet flere, la han til.

Det innebærer at de svake passasjertallene vil fortsette i ukene som kommer. Også til sommeren, som vanligvis er høysesong, anslår Spohr at passasjerkapasiteten vil være 40 til 60 prosent av det som var normalen før pandemien.

Dermed vil også den store og viktige reiselivs- og turistindustrien verden over fortsatt slite tungt, med ekstra store konsekvenser for nasjoner som er tungt basert på nettopp turismen. Spørsmålet er hvor mange som kan klare seg om dom de må sutte på labben i inntil fem år til.

Spohr tror det kan ta opp til fem år før flytrafikken er tilbake til samme nivå som før pandemien brøt ut. Og da vil en økning i nettopp turisttrafikken være viktigst.

For Lufthansa-sjefen tror det er langt mer usikkert om antall forretningsreiser noensinne vil komme tilbake til før-pandemi-tid, ettersom hjemmekontor og videokonferanser har vist seg å fungere så godt.

Document har tidligere omtalt krisen for lufttrafikken, en av mange bransjer som sliter svært tungt på grunn av pandemien.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂