Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Tre tidligere Telia-sjefer er i svensk lagmannsrett frikjent for å ha bestukket Usbekistans diktatordatter Gulnara Karimova med milliardbeløp.

Påtalemyndigheten mener at Telia betalte rundt tre milliarder kroner i bestikkelser i perioden 2007–2010 til den daværende diktatoren Islam Karimovs datter for å få tilgang på 3G- og 4G-lisenser for mobiltelefoni.

De tre tiltalte, blant dem tidligere toppsjef Lars Nyberg, har hele tiden nektet enhver skyld. Lagmannsretten mener at Karimova ifølge svensk lov ikke var en person som kunne bestikkes, da hun ikke hadde formell posisjon til å utøve myndighet. Tingretten kom til samme konklusjon.

– Gulnara Karimova faller ikke inn under den begrensede krets av personer som kunne bestikkes, i henhold til datidens svenske lovverk, skriver lagmannsretten.

Retten skriver at påtalemyndigheten ikke har kunnet bevise at Karimova hadde noen befatning med telekomsektoren. Det er heller ikke klarlagt om det har vært en nødvendig kobling mellom henne og visse andre personer, eller om noen annen person har tilbudt betaling, skriver lagrettsdommer Kerstin Elserth.

Telia som selskap har betalt myndighetene i USA og Nederland nesten åtte milliarder i bot og innrømmet brudd på amerikansk lov om bestikkelser. Formålet med behandlingen ved svenske domstoler har vært å avklare de innblandede sjefenes personlige ansvar, i henhold til svensk lovgivning.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂