I romjulen ble Chresten Baisgaard den første som fikk vaksinen i Danmark. Sammen med nærings- og kulturlivet skal den danske regjeringen utvikle et digitalt vaksinepass. Arkivfoto: Lars Horn / Ritzau Scanpix / NTB

Danske myndigheter skal utvikle et digitalt vaksinepass, som skal være klart om tre-fire måneder. Målet er at det skal kunne brukes i forbindelse med reiser.

Passet skal utvikles i samarbeid med nærings- og kulturlivet, opplyste det danske finansdepartementet onsdag.

Første trinn er at dansker fra slutten av februar kan gå inn på en nettside som bekrefter vaksinestatusen, på samme måte som de i dag kan sjekke testresultater for covid-19. Deretter skal det lages et digitalt vaksinepass som kan rulles ut raskt dersom helsefaglige vurderinger tillater det, skriver regjeringen. Passet skal oppfylle kravene om dokumentasjon som stilles i EU.

Målet er at løsningen kan bidra til en gradvis gjenåpning av samfunnet igjen og er blant annet tenkt å kunne legge til rette for jobbreiser.

– For å restartet det danske samfunnet er det avgjørende at bedriftene kan komme i full drift igjen. Mange danske virksomheter er globale med hele verden som marked, sier fungerende finansminister Morten Bødskov.

På en orientering for mediene understreket han at det fortsatt er viktig å stå sammen for å holde smitten nede. Departementet sier også at en betingelse for å ta vaksinepasset i bruk, er at det skjer på en helsemessig forsvarlig måpte. Det påpekes blant annet at det fortsatt ikke er avklart om man kan spre smitte selv om man er vaksinert.

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂