Huawei-ansatte expats i Europa utsettes for hardt press. Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Ansatte hos den kinesiske tech-giganten Huawei som er stasjonert i Europa  risikerer å miste jobben hvis de gifter seg med europeere.

Man risikerer også sparken hvis man forsøker å slå europeiske røtter på annen måte, som å søke om statsborgerskap, skriver Daily Mail. Alternativet er å returnere til Kina, og hvis de ansatte ikke følger denne oppfordringen står arbeidsplassene deres i fare.

Det kontroversielle selskapet sier at de er opptatt av at deres ansatte skal være underlagt kinesiske lover, og at man frykter at sensitiv informasjon skal komme på avveie. Huawei sier at denne praksisen nå er endret, og at den aldri har vært gjeldende praksis i Storbritannia.

Selskapets tilstedeværelse i Europa er omstridt, siden flere vestlige myndigheter frykter at Beijing utnytter selskapets teknologi til spionasje og overvåkning. Huawei benekter disse påstandene, og insisterer på at de ikke følger ordre fra Kinas kommunistparti.

Det kinesiske selskapet har over 13.000 ansatte i Europa. President Donald Trump har flere ganger lagt press på sine allierte, og bedt dem avslutte samarbeidet med Huawei i forbindelse med utrullingen av 5G. Storbritannia fulgte oppfordringen, da Boris Johnson annonserte i juli 2020 at Huawei vil bli utestengt fra 5G-nettverket i Storbritannia innen 2027. Tyskland har også varslet tøffere overvåkning av det omstridte selskapet.

Den norske skiyndlingen Therese Johaug fikk knallhard kritikk for å ha den kinesiske telegiganten Huawei som en av sine sponsorer. Samarbeidet ble avsluttet rett før jul.