Norske borgere er opprørt over fullmaktene regjeringen forsøker å anskaffe seg, for å kunne iverksette portforbud. Nå samles det underskrifter. Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

Tidligere i uken ble det kjent at regjeringen har sendt et forslag om fullmakt til portforbud på høring. Det har skapt oppstandelse i kommentarfeltene både hos Document og på sosiale medier. Nå er det lansert et opprop mot forslaget.

«Portforbud er frihetsberøvelse og et brudd på menneskerettighetene (jfr. artikkel 3, 13.1 og 30 i verdenserklæring om menneskerettighetene). At forslaget i det hele tatt legges ut til høring er en skremmende tendens som påminner om totalitarisme. I en presset tid rokker politikerne her på våre fundamentale rettigheter og utøver med høringen mistillit ovenfor befolkning og individer», heter det i oppropet.

Oppropet «NEI TIL PORFORBUD» har i skrivende stund fått 2079 underskrifter.

I regjeringens høringsnotat heter det at

regjeringen ønsker med forslaget i dette høringsnotatet å sikre at vi har nødvendige fullmakter til å iverksette også portforbud som smitteverntiltak mot covid-19, forutsatt at det viser seg å være strengt nødvendig for å trygge folkehelsen. Med «portforbud» menes her et forbud mot å oppholde seg på steder hvor allmennheten kan ferdes.

Det får Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas til å reagere.

– Jeg kan ikke se for meg at det skal bli aktuelt under den pandemien som vi gjennomlever nå, sa Wessel-Aas til NTB lørdag og sammenlignet portforbud med å sone hjemme med fotlenke.

Også Documents lesere omtaler forslaget til portforbudet som skummelt:

«Dette går fra bekymringsfullt til skummelt», skriver en leser.

En annen leser mener det ikke henger på greip:

Smittevern, tro det den som vil.

Dette kommer i en periode hvor vaksinene er på full fart inn, dette henger ikke på greip.

Unorsk, sier atter en annen leser:

Man skal ikke kaste bort en krise. Ser at regjeringen er overivrig i forsøk på å binde og kneble folket.

Dette er så unorsk som det tenkes kan. Nå må folket se å våkne opp. Mæland er spesielt ivrig så det handler vel om «innynding» dvs. gjøre seg bemerket. Alle våkne kjenner disse fotavtrykkene.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.