2020 er ved veis ende, men selv om dette året på mange måter har vært et «annus horribilis», med koronaen og det amerikanske presidentvalget som de to største nedturene, er det ingen grunn til å synke inn i mismotet. 2021 bringer nye muligheter for oss alle. Se vår oppsummering av året som har gått, og se våre ambisjoner for 2021.

Utgangen av nyhetsåret 2020 ble tragisk nok preget av tragedien i Gjerdrum.

Bildene og vitnesbyrdene fra Gjerdrum gjør dypt inntrykk, og tankene på hva som kan ha utspilt seg der, er hjerteskjærende. Man kommer ikke utenom spørsmålet om hvorvidt dette kunne ha vært unngått, ikke minst fordi det har vært flere leirskred i Norges forholdsvis nye historie som kanskje burde ha gitt lærdom. (Document)

Årets siste Dagsorden åpnes ved at Geir Furuseth og Hans Rustad tar opp spørsmål mange av våre lesere også har reist: Hvorfor trakk Fylkesmannen i Akershus og NVE sine innsigelser mot byggingen? Kunne tragedien ha vært unngått?

Tidlig torsdag morgen fikk vi inn dette tipset fra en av våre lesere:

– Gjøres dette i Norge?

Vi har ikke svaret, men det ville undre oss om ikke denne kunnskapen hos Statens vegvesen – altså saltstabilisering av kvikkleire – ville kunne ha avverget tragedien vi ennå ikke har sett slutten på.

Kvikkleire, i overført betydning, kan også sies å være en fellesnevner for årets to mest betydningsfulle og fortsatt uavklarte begivenheter: Covid-19 og presidentvalget i USA. 

I sendingen går programlederne gjennom hvilke lærdommer vi kan og bør trekke av det som skjer. De bringer oppdateringer fra høringer i Senatet i vippestaten, Georgia, og ikke minst oppsiktsvekkende nytt fra Ukraina. Dette er nyheter de færreste amerikanere (og enda færre norske mediekonsumenter) har fått med seg.

Hadde amerikanske velgere hatt denne informasjonen før valget den 3. november, ville kanskje valget ha fått et helt annet utfall, valgfusk eller ei!

Document og Dagsorden vil takke medarbeidere, lesere, lyttere og seere for året som har gått. Vi har ambisjoner for 2021.

Dette er et opptak som kanskje ikke kommer til vanlig tid, men det skyldes lengden og jobben. Det er tidløst og bør deles!

Godt, nytt år!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.