Kongressen har omsider blitt enig om en ny, omfattende koronakrisepakke, kunne Mitch McConnell kunngjøre søndag. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo / NTB

Den amerikanske økonomien får nesten 900 milliarder dollar i etterlengtet hjelp, etter at forhandlerne i Kongressen søndag omsider kom til enighet.

Det meldte republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, søndag. Han skriver på Twitter at amerikanerne nå ikke lenger må kjempe mot koronaviruset alene.

– Kongressen har nettopp kommet til enighet. Vi kommer til å vedta en ny krisepakke så fort som mulig. Mer hjelp er på vei, heter det videre.

Dermed er omsider hjelpen på vei for både næringslivet og den amerikanske befolkningen. Det er ventet at Representantenes hus stemmer over forslaget mandag, før Senatet følger etter, får nyhetsbyrået AP opplyst.

For at ikke finansieringen av hele statsapparatet, som løper ut ved midnatt natt til mandag, skal stoppe opp, har Representantenes hus godkjent en nødløsning for finansiering i mellomtiden.

Også Senatet godkjenner trolig dette forslaget søndag.

Enorme verdier

Krisepakken inneholder midler for å dekke kostnader til vaksinedistribusjon.

De fleste amerikanere får en sjekk på 600 dollar. Arbeidsløse får 300 dollar ekstra i uka i 10 uker. Næringslivet skal på sin side få krisehjelp til en verdi av 300 milliarder dollar.

25 milliarder dollar skal gå til å hjelpe folk med husleia, 15 milliarder til teatre og andre scener, 82 milliarder til skoler og universiteter og 10 milliarder til barneomsorg.

Pakken har en verdi på om lag 900 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 7.730 milliarder kroner. Til sammenligning er det norske statsbudsjettet på 1.443 milliarder.

Demokratene ville imidlertid helst hatt enda mer.

I et brev til sine kolleger, skriver Nancy Pelosi, Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, at pakken er et første steg og at mer hjelp vil komme når Joe Biden tiltrer som president.

Etterlengtet pakke

Krisepakken blir den første store pakken fra Kongressens side siden den enorme CARES-pakken på 1.800 milliarder dollar enstemmig ble vedtatt i mars, da pandemien startet.

Den pakken innebar 600 dollar ekstra til arbeidsløse i uka og en direkte utbetaling på 1.200 dollar til alle. Den hadde dessuten en klausul som forbød at folk kunne kastes ut av boligene sine om de ikke klarte å betale husleien, og arbeidsløse fikk i vår 300 dollar i 16 uker, ikke 10.

Men pakken utløp i sommer, og siden har det ikke vært mulig å vedta en ny. Trass i at Trump var delvis innstilt på en ny pakke, holdt republikanerne i Kongressen i det lengste igjen på grunn av skepsis til nye dyre programmer. De ville bare gå med på rundt 700 milliarder.

Demokratene på sin side krevde en pakke på minst 2.000 milliarder dollar, som måtte inneholde støtteprogrammer for delstater og lokale myndigheter.

Penger til september

Selv om støtteordningene til folk er kuttet, blir totalkostnaden på pakken Kongressen er enige om større enn CARES-pakken.

Koronahjelpen er nemlig kombinert med 1.400 milliarder dollar i finansiering av statsapparatet. I tillegg gis det midler til blant annet helse, infrastruktur og utdanning, samt at det også innføres noen skattetiltak.

Dermed kan det amerikanske statsapparatet opprettholde driften fram til september.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.