Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Det offentlige norske tilbudet om rituell omskjæring av gutter blir lite brukt, viser en evaluering.

Det skriver Vårt Land.

Før den omstridte norske loven om rituell omskjæring ble vedtatt sommeren 2014, antydet helsemyndighetene, basert på antallet fødsler av muslimske gutter, at det kunne være behov for omskjæring av rundt 2.000 gutter årlig i Norge.

Men de siste fem årene er det bare foretatt 496 rituelle omskjæringer gjennom det offentlige helsevesenet, altså rundt hundre i året, ifølge tall fra Norsk pasientregister. Tallene er hentet inn av Velferdsforskningsinstituttet NOVA , som har evaluert loven på oppdrag fra Norges forskningsråd.

I 2014 vedtok Stortinget, etter en enstemmig innstilling fra helse- og omsorgskomiteen, å pålegge norske helseforetak å gi tilbud om omskjæring av gutter fra 1. januar 2015.

Bakgrunnen var blant annet at flere babyer var blitt alvorlig skadet etter å ha blitt omskåret under utrygge forhold. I 2012 døde en to uker gammel gutt fra Oslo etter at han ble omskåret på et legekontor på Oslos østkant.

Fakta om rituell omskjæring:

* Rituell omskjæring er et kirurgisk inngrep hvor forhud rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet.

* Ritualet praktiseres av jøder og muslimer og av noen afrikanske kristne.

* I 2014 vedtok Stortinget at offentlige sykehus fra 1. januar 2015 skulle gi tilbud om omskjæring av gutter.

* I dag utfører en privat leverandør inngrepet for Helse Midt-Norge, Helse nord og Helse sør-øst. I Helse vest utføres inngrepet ved to offentlige sykehus. I Helse sør-øst eksisterer også en rekke private tilbud, alle i østlandsområdet.

* Det finnes ingen samlet oversikt over tilbud som er i privat regi.

* NOVA har evaluert loven på oppdrag av Norges forskningsråd og Helse- og omsorgsdepartementet.

* Evalueringen skal frembringe forskningsbasert kunnskap om loven om rituell omskjæring av gutter fungerer etter hensikten.

(Kilder: NOVA, Vårt Land, NTB)

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.