Arbeidstilsynet i arbeid. Illustrasjonsfoto: Arbeidstilsynet 

NRK skriver fredag at Arbeidstilsynet har gitt Oslo kommune «en skikkelig smekk» for brudd på Arbeidsmiljøloven. Smekken består av en bot på 900.000 kroner, men tilsynet vil ikke anmelde kommunen.

Oslo kommune er en av landets største arbeidsgivere. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har kartlagt brudd på arbeidsmiljøloven. Han fant over en kvart million brudd de siste tre år.

Over 32.000 av bruddene beskrives som så alvorlige at de vurderes som en risiko for helse, miljø og sikkerhet. (NRK)

Avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Stig Magnar Løvås, er rystet.

– Bruddene vi fant, er såpass omfattende og alvorlige at vi mener et slik gebyr er en riktig reaksjon. Det skal ikke lønne seg å bryte loven.

– Bruddene har en alvorlighet som tilsier at gebyr er en riktigere reaksjon enn at vi går til en anmeldelse, sier Løvås.

Mens kommunens egen granskning avdekket over en kvart million brudd, derav 32.000 som beskrives som så alvorlige at de vurderes som en risiko for helse, miljø og sikkerhet, legger Arbeidstilsynet kun sine egne stikkprøver til grunn.

Og de er langt mindre omfattende enn byrådslederens kartlegging.

Tilsynet har gått gjennom timelistene til 68 ansatte. Der fant de 221 lovbrudd.

Det er kun disse bruddene som er grunnlaget for gebyret som nå varsles.

Arbeidstilsynet sliter med begrensede ressurser, lyder forklaringen.

Arbeidstilsynet har tidligere forklart til NRK at stikkprøvene måtte avgrenses av hensyn til egne ressurser.

– Nå håper vi at kommunen vil følge loven fremover, sier Løvås.

 

Følg med på Dagsorden, på Facebook, på YouTubeRumble og PodBean! Søk opp Document.no og abonnér eller lik, slik at du ikke går glipp av nyheter sett og satt i sammenheng!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.