Nytt

Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Byråd Lan Marie Berg sa til  Arbeidstilsynet at hun ikke hadde god nok oversikt over lovbrudd i egen etat. Et brev avslører imidlertid at hun hadde sittet på en detaljert oversikt i over et halvt år.

NRK har fått tilgang til et brev som viser at Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) hadde detaljert oversikt over 730 lovbrudd i energigjenvinningsetaten i kommunen.

Et halvt år senere hevdet hun overfor Arbeidstilsynet at hun ikke hadde tilfredsstillende oversikt.

En kvart million brudd

Fra før er det kjent at det har vært en kvart million brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Oslo kommune, og det er snakk om tusenvis av lovbrudd.

Miljøbyråd Lan Marie Berg har hele tiden konsekvent hevdet at hun ikke kjente til omfanget, og ga Arbeidstilsynet beskjed om at hun manglet tilfredsstillende oversikt over lovbruddene.

Dette skrev Bergs byrådsavdeling i et brev til Arbeidstilsynet i september:

«Byrådsavdelingen understreker at vi på nåværende tidspunkt ikke har en tilfredsstillende oversikt over innhold og omfang av brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Energigjenvinningsetaten».

– Fremstår som teater

Forsikringene fra byråd Berg fremstår nå i et merkelig lys: Brevet NRK siterer viser at hun hadde sittet på en detaljert oversikt i over et halvt år.

– Dette fremstår som et teater fra byrådens side for å unngå en stor skandale, sier Høyres gruppeleder Øystein Sundelin til NRK.

I februar mottok byrådsavdelingen et dokument på to og en halv side med detaljert oversikt over 730 brudd på arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjennom to år, i løpet av 2017 og 2018.

– Ikke riktig å gi innsyn

Fungerende miljøbyråd Hanna Marcussen (MDG) svarer for byråd Lan Marie Berg, som for tiden er sykmeldt:

– Dette dokumentet inneholdt informasjon om mulige lovbrudd. Derfor mente vi det ikke ville vært riktig å gi innsyn i det før rapporten forelå og dette var undersøkt, sier Marcussen til NRK.

– Da vi fikk forespørselen fra Arbeidstilsynet svarte vi at vi ikke hadde kvalitetssikrede tall. Det var et ærlig svar. Samtidig ba vi dem også ha direkte kontakt med etaten, noe de hadde.