D/S «Donau» på vei ut fra Oslo havn 26. november 1942. Hovedøya i bakgrunnen, en gruppe personer på kaia i forgrunnen. Foto: Georg W. Fossum / Nasjonalbiblioteket.

Den 26. november 1942, for 78 år siden, ble 529 norske jøder fraktet med skipet «Donau» til Tyskland, og videre derfra til Auschwitz. Kun 9 fra denne transporten overlevde.

Nå flykter jøder igjen fra Europa. Det er ikke lenger trygt i mange europeiske byer, og synagoger, jødiske skoler og butikker er potensielle terrormål. Og det er ikke i noen påfallende grad på grunn av «høyreekstremisme». Det er på grunn av islam. Islam, som i vår verdensdel har vært godt heiet frem av mange på den politiske venstresiden.

Nylig ble Jeremy Corbin, mangeårig leder i britiske Labour, ekskludert fra partiet på grunn av antisemittisme. Hatet mot Israel bobler under overflaten hos mange, også i Norge.

Det er en merkelig allianse mellom politikere og muslimsk lederskap, der det hevdes at «islamofobi» eksisterer hos dem som våger å påpeke den iboende intoleransen innen islam, og at «muslimer er de nye jødene», når det altså er islam som nå er hovedgrunnen til at bl.a. jøder i Malmö stikker av.

Vi sier: «Vi må ikke glemme!». Og det er helt riktig. Like viktig er det kanskje å si: «Vi må forstå!».

Og det vi må forstå, er det som tillates å utvikle seg nå.

Det nytter ikke bare å kunne historien, vi må forstå utviklingen og klare å trekke paralleller der de hører hjemme. Og vi må gjøre det vi kan for å hindre at jøder og andre igjen blir uskyldige offer for ondskap.

 

Kjøp «Hvis dette er et menneske» av Primo Levi fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂