Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var lørdag i kontakt med presidenten i Somaliland og ga klar beskjed om at dødsstraffen mot norske Saad Jidre ikke må fullbyrdes. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Sharia-domstolen mener den 54-årige norske statsborgeren drepte en annen mann i Somaliland ved å sprøyte gift på ham. Mannen hevder han brukte selvforsvarsspray.

TV 2 har fått tilgang til kjennelsen fra shariadomstolen som har dømt Saad Jider Hayd til døden.

Han ble 18. november i år dømt til «til henrettelse ved skyting som hevnstraff, jamfør islamsk lovgivning», «etter at han bevisst tok livet av avdøde (…), ved å sprøyte gift på avdøde».

Ifølge TV 2 hevder den norske borgeren selv at han forsvarte seg med en selvforsvarsspray etter å ha blitt angrepet uten forvarsel på gata.

54-åringen, som er norsk statsborger, skulle opprinnelig henrettes i helgen, men dette er utsatt til desember.

Det norske Utenriksdepartementet jobber med saken.

– Jeg tok lørdag morgen kontakt med presidenten og ga tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en epost til NTB søndag.

Hun understreket også at nordmannen må få tilgang til ordinære rettsprosesser.

– Presidenten forsikret meg om at fullbyrdelsen av dødsstraffen ikke ville skje nå, og at den norske statsborgeren ville ha mulighet til å anke, skriver Søreide.

Somaliland er en selverklært republikk nordvest i Somalia, som i praksis har fungert som en selvstendig stat siden 1991. Selvstendigheten er ikke anerkjent av noen andre stater.
Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.