Advokat Farid Bouras. Oslo, 20. november, 2020. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Advokaten til den norske statsborgeren som risikerer å bli henrettet i Somaliland, har fått en forsikring fra landets utenriksminister om at det ikke vil skje med det samme.

– Jeg har akkurat snakket med ham. Han forteller at det er ingenting som tyder på at den norske statsborgeren vil bli henrettet i løpet av de nærmeste dagene. Dommen er ikke rettskraftig og hans advokat Farid Bouras sier til NRK at hans klient har ankemuligheter.

Han har fått løfte fra Yasin Haji Mohamoudom om at saken skal tas opp med presidenten i den selverklærte republikken.

– Myndighetene i Somaliland har ikke tenkt å foreta seg noe på det nåværende tidspunkt. Han er trygg i vår varetekt, forsikret utenriksministeren. Men alt kan skje i Somaliland. Så lenge jeg ikke har en skriftlig presidentordre, må jeg jobbe videre, sier Bouras.

UD innkaller til møte
Nyheten ble kjent i Norge onsdag da Dagbladet meldte om en 54 år gammel norsk statsborger som er dømt til døden i Somaliland.

Familiefaren sitter fengslet for drap. Påtalemyndigheten mener han med overlegg har drept en yngre mann. 54-åringen hevder han ble angrepet på gaten uten forvarsel og forsvarte seg.

Advokaten sier at den norske ambassaden i Nairobi har ytt god konsulær bistand i saken, men at det haster med ytterligere hjelp fra norske myndigheter.

– Vi vil kalle inn en representant for Somaliland i Norge til et møte i Utenriksdepartementet så snart som mulig, sier departementets pressetalsperson Ragnhild Simenstad.

SV reagerer
Stortingsrepresentant Petter Eide (SV), som sitter i justiskomiteen, mener Norges innsats for Joshua French og Tjostolv Moland, som ble dømt til døden i Kongo, setter en standard i slike saker.

– Jeg forventer at norske myndigheter og Utenriksdepartementet gjør absolutt alt de kan for å forhindre at dette skjer. Norge har en forpliktelse til å hjelpe norske statsborgere fra å bli henrettet, sier han til NRK.

Eide sier han så langt ikke er fornøyd med innsatsen fra norske myndigheter.

– Mitt inntrykk er at UD demper denne saken. De skyver embetsverket og en pressetalsperson foran seg. Det har ikke vært noe tydelig engasjement fra utenriksministeren eller andre toppolitikere, mener han.

Få opplyste venner. Gi dem julegaver fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.