Saad Jider Hayd, som ble dømt til døden i Somaliland i 2020, fikk ikke medhold i ankesaken i Somalilands høyesterett. UD jobber for en ny vurdering.

Nordmannen Saad Jider Hayd er dømt til døden i to rettsinstanser i Somaliland. Mandag kom svaret på den siste sjansen hans for frifinnelse. Dødsstraffen fastholdes, og Saad er dømt til døden av Høyesterett, skriver TV 2.

Hayd, som har bodd over 40 år i Norge, var på ferie da han havnet i et basketak med en annen mann sent en kveld i april i 2020. Hayd hevder at han sprayet den andre mannen med en forsvarsspray, men at mannen var i live da de to gikk hver til sitt.

Huitfeldt: – Straffen vil ikke fullbyrdes

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun har snakket om saken med presidenten i Somaliland.

– Jeg fikk forsikringer fra presidenten om at dødsdommen ikke vil bli fullbyrdet, skriver hun til NTB.

Huitfeldt understreker at saken er av høy prioritet, og at departementet er kjent med at det skal være mulig for Somalilands høyesterett å ta saken til en ny vurdering.

– Jeg har vært veldig klar på at Norge ikke kan akseptere dødsstraff mot en norsk statsborger, sier utenriksministeren.

UD i rettsmøte

Dagen etter ble 55-åringen vekket av at politiet kom og sa at han hadde forgiftet og drept den andre mannen.

Ifølge Hayds sønn, Rashid Yusef, har Utenriksdepartementet deltatt i ett av de tre rettsmøtene som har vært gjennomført. Nå håper sønnen at press på myndighetene i Somaliland kan være redningen for faren.

– Håpet er å legge mer press på staten der og å få sprayen analysert. De sier det er gift uten å ha tatt analyser eller noen ting, og alt vi leverer av dokumentasjon, blir avvist, sier han til kanalen.

Diplomati

NTB har ikke lykkes i å komme i kontakt med Jider Hayds advokat, Farid Bouras, men til TV 2 sier han at utfallet var ventet.

– Den juridiske prosessen er avgjort, og nå er tiden inne for at norsk diplomati på høyeste nivå kommer på banen, sier han.

Ifølge Bouras blir neste steg i prosessen å søke presidenten om benåding.

 

Les også:

Norsk-somaliers dødsdom stadfestet av Somalilands høyesterett

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.