Fengselsbetjenter på vakt i Somalilands nye høysikkerhetsfengsel i Hargeisa, Foto: Katharine Houreld/AP/NTB

Lagmannsretten i Hargeisa stadfestet søndag dødsdommen over norsksomaliske Saad Jirde Hayd (54), uten forsvarere til stee. De hadde fått oppgitt feil tidspunkt. Dommen er rettskraftig etter islamsk og somalisk lov, sier bistandsadvokat Farid Bouras til Dagbladet.

Hayd kan bli skutt en av de nærmeste dagene. Den norske regjering ble tatt på sengen.

Hayd ble i november dømt til døden for å ha sprøytet gift på en mann på åpen gate. Hayd sier det var pepperspray.

– Saad Jirde Hayd ble ved 5-tiden i dag morges dratt ut av cella i fengselet, og ført til rettslokalet i Hargeisa sentrum. Der, uten forsvarere til stede, ble han dømt til døden. Forsvarerne hadde fått opplyst feil tidspunkt for domsavsigelse av lagmannsretten, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

Dommen er rettskraftig etter islamsk sharialov og loven i Somaliland, sier Bouras.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til NTB at beskjeden er nedslående, og at de vil forsikre seg om at han får mulighet til å anke.

– Dødsdommen mot den norske statsborgeren ble opprettholdt. Vi fordømmer all bruk av dødsstraff. Vi følger saken tett og fortsetter å jobbe for fullt gjennom både politiske og diplomatiske kanaler, sier Søreide. (NTB)

Selv om Hayde er norsk statsborger er det ikke uvanlig at hjemlandet fortsatt betrakter en somalier som en av dem. Denne bindingen forsterkes ved at mange somaliere pleier tett forbindelse med hjemlandet.

Hayd kom til Norge som flyktning i 1995.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂