Statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (t.h.) under et besøk til vaksinealliansen CEPI i Oslo.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

EU har ifølge NTB inngått flere rammeavtaler om leveranser av koronavaksiner som er under utvikling. Norge er også med i avtalen. Spørsmålet er hvor mange vaksiner norske politikere klarer å få tak i.

Norge har forhandlet frem en tilgang til det europeiske vaksinesamarbeidet gjennom en avtale med Sverige, og får dermed være med og dele de vaksinene EU har inngått avtaler om.

– Europeisk vitenskap virker, tvitret EU-kommisjonens von der Leyen da hun gratulerte det tysk-amerikanske vaksinesamarbeidet med et mulig gjennombrudd i vaksinetestingen mandag, opplyser NTB.

Men det fremgår ikke konkret hvor mange doser Norge vil få. Hvis EU er sikret «opptil 300 millioner doser», er dette nok til å dekke to tredeler av EUs befolkning på ca. 450 millioner mennesker. Norges fem millioner innbyggere kommer på toppen.

Hvis dosene fordeles forholdsmessig utfra folketall, vil det si at Norge bør få ca. 3,3 millioner doser i første omgang.

Men her vil det trolig bli en viss «kamp» mellom de ulike lands ledere. Det er ingen selvfølge at det vil bli 100 prosent lik fordeling. Noen statsledere er alltid «frampå» for å sikre sin egen befolkning. Noen vil kjempe med nebb og klør for å gi sine innbyggere flest mulig doser, raskest mulig.

I en slik sammenheng spørs det hvor godt Norges befolkning ligger an.

For norske politiske ledere har ofte vist en egen evne til å sette andre lands interesser foran norske. De er fulle av omtanke for alle andre enn nettopp nordmenn.

Dette har vi sett demonstrert i eksempelvis energispørsmål, bistand, innvandring osv. Det er ikke måte på hvilke formål «der ute» som kommer før bevilgninger til norsk helsevesen, eldreomsorg osv.

Norske politikere virker mest opptatt av selv å kunne fremstå som «rause» i internasjonal sammenheng. Regningen for deres godhet betales av det norske folk.

Trolig er det bare et spørsmål om tid før godhetsposører i norsk samfunnsliv kommer på banen med et «krav» om at Norge må stille seg sist i køen, ikke bare i Europa, men i verden. Noen sitter muligens og kladder på manuset til sine «solidariske» innlegg om dette allerede. «Andre trenger vaksinen mer enn oss», blir fort budskapet.

Det er lett å tenke seg hvor enige norske venstrevridde medier vil være i en slik tankegang, og et ønske om fortgang i norsk vaksinering kan bli fremstilt som «nasjonal egoisme».

Med andre ord er det ikke sikkert nordmenn bør være altfor optimistiske med hensyn til når vaksinen er klar her i landet.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.