Rekken av mennesker som vil høre Trump, strekker seg så langt øyet kan se. Hickory, North Carolina, søndag 1. november.

Stemningen før valget i USA er avgjort ikke som ved et valg. Det er mer som ved et historisk slag der den ene siden er underlegen i penger og makt, men har noe annet som ikke kan kjøpes for penger: Moral og overbevisning.

Det er dette som har gitt Demokratene og deres leiesvenner panikk de siste dagene. De ser de enorme folkemassene som flokker seg om Trumps møter: 29.000 ved ett møte, og noen titalls ved Bidens.

Trump har noe Biden aldri har hatt: Han har folkets kjærlighet. Det var ikke der på samme måte i 2016. Da var det en begeistring over den store disrupter. På fire år har Trump vist hva han er laget av: Han har stått oppreist i stormen. Folk har sett bøttene av tilsvining og komplott bokstavelig talt hver eneste dag: 92 prosent av alle innslag er negative.

Likevel har han ikke gitt seg.

Amerikanerne liker en fighter. En som ikke gir seg, men reiser seg opp igjen og igjen og ender med å vinne krigen. Det er en meget gammel historie i USA, og den ligger dypt.

Trump har på disse fire årene vist hva som bor i ham. Han sier: Jeg tar dem om de så kommer mot meg alle sammen.

Folkene i finans, medier og lobbyvirksomhet ser ned på disse menneskene. Det gjør de også i Norge. Folk som er «innafor», ser egentlig ovenfra og ned på folk som driver med fysiske yrker. Det er bare slike som dem selv, de som flytter symboler og informasjon, som betyr noe. De andre er nødvendige, men heller ikke noe mer.

Trump skremte vannet av denne managerial class, som den kalles. Eliten ble klar over at de satt på en vulkan. De har svart med å gni ham ned i møkka i fire år, men han er bare blitt sterkere.

Trump har revitalisert politikken. Da han meldte seg på, var politikk i ferd med å bli et revir for the managerial class. Trump rystet dem grundig. Han har fått politikken til å handle om ekte uenighet, ekte motsetninger. Men det hjelper ikke. De hater ham enda mer intenst.

Vi som har fulgt Trump i alle disse årene, har sett hvor mye som er satt inn på å fjerne ham. Det er nesten ikke til å tro. Eliten har vært villig til å avskaffe demokratiet for å få ram på Trump. Det er ganske skremmende, men det har gått opp for stadig flere, og når de først har forstått det, kommer de aldri tilbake til konsensus, som er drit kjedelig.

Det er morsommere ute på slagfeltet sammen med Trump.

Trump har stått frem som en leder for det frie Vesten som ingen annen.

Han har skjønt Kina, han har skjønt Wall Street-folkene som kun setter egeninteresse først, han har gjennomskuet Basketballforbundet, som rakker ned på det amerikanske flagget og gjør business med Kina.

USA var i en fremskreden tilstand av dekadanse. Trump har fått dem til å se seg selv utenfra, og mange ser at det er en vei som fører rett i fortapelsen.

Valget blir en prøve på om det finnes nok moralske fibre igjen i et tilstrekkelig antall amerikanere til å seire.

Historien har det med å være lunefull og overraske. Trump har allerede rukket å bli en historisk skikkelse. Hvis han vinner fire nye år, kommer ikke Vesten til å forbli som før.

 

 


Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.