Den iranske presidenten Hassan Rouhani taler til FN 22. september 2020 (UNTV via AP)

Irans president advarer mot at fornærmelser av profeten Muhammed kan bli møtt med vold og blodbad. Det gjør han etter at karikaturstriden har blusset opp.

Hassan Rouhani tok opp Frankrikes forsvar av retten til å trykke karikaturer av Muhammed i en TV-sendt tale onsdag. Franske myndigheter forsvarer denne retten etter at en historielærer som hadde vist karikaturene, fikk hodet skåret av i Paris tidligere i høst.

– Å fornærme profeten er ikke en prestasjon, det er umoralsk. Det er å oppmuntre til vold. Det kommer som en overraskelse at dette kommer fra dem som hevder de står opp for kultur og demokrati. At de på en måte, selv utilsiktet, oppmuntrer til vold og blodbad, sier Rouhani.

Frankrikes president Emmanuel Macron har i strenge ordelag forsvart sekulære verdier og retten til å kritisere religion gjennom karikaturtegninger etter lærerdrapet. Det har ført til sterke reaksjoner fra flere muslimske land.

Rouhani ber vesten forstå at «å fornærme profeten er å fornærme alle muslimer».

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.