FN er bekymret for den nye karikaturstriden. Her tenner demonstranter på det som skal ligne et fransk flagg og karikerte bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron, som har forsvart trykking og visning av Muhammed-karikaturene. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB Scanpix

Sjefen for Unoac, FN-alliansen som arbeider mot ekstremisme, sier han er «dypt bekymret» over den økte spenningen pga. karikaturer av profeten Muhammed.

Unoac-sjef Miguel Angel Moratinos’ uttalelser kommer i kjølvannet av sinne fra flere muslimske land og statsledere, særlig Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, mot Frankrike og president Emmanuel Macron.

Sinnet bunner i Macrons respons til drapet på læreren Samuel Paty, som hadde vist fram Muhammed-karikaturer i timen, og hans kraftige forsvar av karikaturene på et ytringsfrihetsgrunnlag.

Enkelte land har oppfordret til boikott av franske varer, og Erdogan har sammenlignet måten muslimer blir behandlet på i Europa med folkemordet på jødene før og under annen verdenskrig.

Pakistans statsminister Imran Khan beskylder Macron for å bidra til «ytterligere polarisering og marginalisering, som uunngåelig vil føre til radikalisering.»

Moratinos sier han «med dyp bekymring følger den voksende spenningen».

– De provoserende karikaturene har også framprovosert voldshandlinger mot uskyldige sivile, som ble angrepet for sin religion, tro eller etnisitet, heter det i uttalelsen.

– Å fornærme religioner og hellige religiøse symboler fører til hat og voldelig ekstremisme, som fører til polarisering og et fragmentert samfunn, legger han til.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.