Terje Rød-Larsen «angrer nå helhjertet» at han lånte penger av sexovergriperen Jeffrey Epstein. Foto: Heiko Junge / NTB

«Jeg innser at det var en alvorlig feilvurdering fra min side å delta i et personlig finansielt forhold med Jeffrey Epstein, og jeg angrer det helhjertet», skriver den norske toppdiplomaten Terje Rød-Larsen om sitt forhold til den avdøde overgriperen og finansmannen Epstein, melder DN fredag.

Den FN-tilknyttede og norskstøttede tankesmien International Peace Institute (IPI) som Rød-Larsen var leder for, hadde tette forbindelser til Epstein. Rød-Larsen har vært i hardt vær etter at det ble kjent at han på et tidspunkt hadde Rød-Larsen 130.000 dollar i privat gjeld til Epstein «for value received». Nå innrømmer han gjelden og unnskylder seg i et brev til IPIs «venner og partnere» som Dagens Næringsliv har fått tilgang til.

Her kan du lese brevet.

DN avslørte 14. oktober dokumenter som viser tette forbindelser mellom Terje Rød-Larsen og Jeffrey Epstein. Avisen fikk tilgang til gjeldsbrevet, samt epost som inneholder instruksjoner og en foreslått betaling tilknyttet fredsarbeid i Mongolia. Den FN-tilknyttede og norskstøttede tankesmien International Peace Institute (IPI) som Rød-Larsen var leder for, hadde også tette forbindelser til Epstein.

Terje Rød-Larsen nekter for at gjelden han hadde til Epstein hadde noen forbindelse til IPI.

«Dette lånet hadde ingen tilknytning til IPIs aktiviteter eller økonomi, og det ble tilbakebetalt i sin helhet som lovet innen den tildelte tiden fra mine egne personlige kontoer. IPI betalte aldri penger eller kompensasjon av noe slag til Jeffrey Epstein. Dette var en fullstendig separat og personlig sak».

Brevet til IPIs «venner» sier likevel ingen ting om hvorfor Rød-Larsen autoriserte betaling på 100.000 dollar til Epstein i 2015.

Rød-Larsen skriver i brevet at IPIs styre tar saken svært alvorlig, og at den vil bli diskutert på et styremøte i de kommende ukene. For å hindre det han beskriver som risikoer for omdømmet i fremtiden, skal blant annet reglene for interessekonflikter styrkes, skriver DN fredag.

Selv om Rød-Larsen legger seg langflat, unngår han i brevet å kommentere forbindelser som DN tidligere har dokumentert.

DN har dokumentert en rekke forbindelser til Epstein som brevet ikke nevner, og som tankesmien og Rød-Larsen aldri har svart på spørsmål om:

• Da Rød-Larsen autoriserte en betaling på 100.000 dollar til Epstein, var pengene tilknyttet et fredsprosjekt i Mongolia.
• Epstein var sentral i kulissene, og i dialog med begge parter da Gates-stiftelsen gikk inn med støtte til IPI.

Også det norske Utenriksdepartementet har mottatt brevet, ifølge avisen, som i kontakt med kommunikasjonssjef Trude Måseide har fått til svar at brevet tas til etterretning.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂