Båttur med statsminister Erna Solberg, konsernsjef i Equinor Eldar Sætre og ledelsen for vindkraftprosjektet Empire Wind ved Verrazzano bridge i New York den 21. september 2019. Foto: Pontus Höök / NTB.

Equinors styre og ledelse refses i en fersk rapport som har undersøkt selskapets virksomhet i USA. – Tøff lesning, sier Equinor-sjef Eldar Sætre.

– Denne rapporten er tøff lesning for mange. Vi gjorde investeringer som ikke var robuste da markedet snudde, og vi burde ha avdekket kontrollutfordringene i den landbaserte virksomheten tidligere, sier Sætre i en pressemelding.

Blant hovedfunnene i rapporten er at selskapets vekststrategi i USA førte til for lite fokus på verdiskapning og kontroll. Aktiviteten i den landbaserte virksomheten økte raskere enn det viktige støttesystemer kunne håndtere, ifølge rapporten.

Rapporten peker også på at ledelsen hadde begrenset erfaring innenfor landbasert virksomhet i USA og peker på en manglende kontinuitet i sentrale roller, noe som påvirket selskapets oppfølging og drift på en negativ måte.

Tapte 200 milliarder kroner
Dagens Næringsliv avslørte i mai at Equinor har hatt en omfattende ukultur og sløsing i forbindelse med selskapets satsing i USA, der selskapet har tapt over 200 milliarder kroner.

Statsautorisert revisor og partner Eli Moe-Helgesen i PwC har blitt leid inn av Equinor for å gjennomgå selskapets utenlandsinvesteringer i USA. Fredag ble rapporten lagt fram.

– Vi har fått en grundig og kritisk rapport. Vi har hatt store økonomiske tap som følge av investeringer i USA. Dette er i hovedsak drevet av en ambisiøs vekststrategi og for optimistiske prisforutsetninger, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor.

– Burde tatt grep tidligere
– Styret og ledelsen burde ha sett og grepet tak i utfordringen tidligere, og det er nå styrets og ledelsens ansvar å sikre at vi tar læring fra dette, sier Reinhardsen.

Siden 2014 er det iverksatt omfattende forbedringstiltak som også ble rapportert til styret. Dette har bidratt til at internkontrollen i USA i dag er vesentlig forbedret, konkluderer rapporten.

Olje- og energiminister Tina Bru uttalte i etterkant av avsløringene at hun forventet at Equinor har ryddet opp i USA-satsingen sin. Bru har fått overlevert den ferske rapporten fra PwC.

Equinor-høring på Stortinget utvides og utsettes
En høring på Stortinget om Equinors USA-smell blir utsatt, men også utvidet etter fremleggelsen av en svært kritisk rapport om satsingen fredag.

– Høringen er både utsatt og utvidet. Det er enighet om å invitere flere, også flere tidligere statsråder, sier saksordfører Espen Barth Eide (Ap) til Dagens Næringsliv fredag.

Høringen i energi- og miljøkomiteen skulle vært holdt tirsdag.

Både tidligere konsernsjef Helge Lund og dagens avtroppende Equinor-sjef Eldar Sætre inviteres til høringen. Også en rekke statsråder vil måtte forklare seg for Stortinget.

Bakgrunnen for PwC-rapporten er Equinors store økonomiske tap i USA de siste tiårene. I rapporten kommer det fram at selskapets vekststrategi i USA førte til for lite fokus på verdiskapning og kontroll.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.