MDGs fremtidsvisjon er en by uten biler. For å få fart på prosessen lanserer finansbyråd i Oslo ny prislapp på beboerparkering. 5400 kroner skal Oslo-beboere måtte betale for å parkere i nærheten av hjemmet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Finansbyråd i Oslo, Einar Wilhelmsen (MDG), legger i dag fram budsjettet for neste år. Han varsler prishopp på både beboerkort og gateparkering for fossil-drevne biler. Parkeringsavgiften foreslås å økes fra 3600 til 5400 kroner i året. Gateparkering blir 25 prosent dyrere neste år.

I 2017 kostet beboerparkering kun 300 kroner i året. I tillegg til å sette i gang planlegging av egne nullutslippssoner i Oslo, vil byrådspartiene Ap, SV og MDG satse tungt på at det skal bli for dyrt for folk å beholde egen bil. Byrådet ser for seg at klimagassutslippene skal kuttes med 95 prosent innen 2030, skriver NRK.

– I de nye tallene er det beregnet at Oslo og en del andre storbyer har et større utslipp fra bruk av anleggsdiesel enn det vi har trodd. Derfor trenger vi flere tiltak for å få ned klimagassutslippene, sier finansbyråden til NRK.

Tiltaket er å heve parkeringsavgiften til et nivå som svir. Og mens byrådet ikke har flertall alene, satser de på at stemmer fra Rødt kan sikre budsjettet, slik at parkeringsavgiften kan økes fra 3600 kroner i året til 5400 kroner i året.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.