I 2017 markerte byrådet med brask og bram en kraftsatsing på å gjøre «utsatte» deler av byen tryggere. Da 2018 var over, stod 75 prosent av pengene fremdeles på konto.  Foto: Oslo kommune

For to år siden slo byrådet i Oslo på stortromma: Det skulle satses 30 millioner på å skape trygghet sør og øst i byen. Fasit så langt: 75 prosent av pengene står ubrukt – og av pengene som er brukt har 7 av 10 kroner gått til administrasjon.

Etter en helg med mye blind vold i Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) uttrykt ønske om mer forebygging.

Nå viser det seg at byrådets egen to år gamle satsning på forebygging mot vold og utrygghet knapt er ute av startblokkene, ifølge Nettavisen.

Mortensrud, Holmlia og andre «utsatte områder» i Oslo sør skulle være gode og trygge steder å vokse opp og bo i, mente byrådet, og bladde opp 30 millioner kroner i september 2017.

Etter mye oppmerksomhet rundt oppvekstvilkår, integreringsproblemer og ungdomsgjenger i deler av bydel Søndre Nordstrand satte byrådet av millionene som starten på en ny områdesatsing i Oslo sør.

– Barn og unge som vokser opp her skal se at dette er områder som det blir satset på og som blir enda bedre, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ifølge NRK.

I en såkalt områdesatsing i Oslo sør og øst, inkludert Groruddalssatsingen, bevilger staten og kommunen totalt over 280 millioner kroner i året på ulike tiltak.

Oslo sør hadde allerede i 2017 fått særskilt oppmerksomhet i ti år, men status var at stat og kommune bare hadde brukt en brøkdel av det som hadde vært pøst inn i Groruddalen i samme periode.

Likevel tredoblet byrådet pengebruken i budsjettet for 2018. De kalte det en helhetlig, tverrfaglig innsats etter modell fra Groruddalssatsingen.

Da Raymond Johansen ble spurt hva pengene skal brukes til, svarte han slik:

– Jeg vil ikke være så konkret, for det skal folk være med å bestemme selv, sier han.

Med fasit i hånd var det trolig klokt å unngå spørsmålet.

Lovte raske tiltak

Oslo Sør-prosjektet dekker bydel Søndre Nordstrand, en av Oslos fattigste bydeler med høy andel barn under barnevernets omsorg.

Byrådet lovte raske tiltak for å bedre situasjonen i området høsten 2017.

– Selv har vi satt av 30 millioner kroner til en oppstart i 2018. Satsingen trenger ressurser, slik at vi raskt kan komme i gang med nye tiltak, sa byråd Hanna Marcussen (MDG).

Ett år etter oppstart er kun 7,6 millioner av satsingen på 31,9 millioner kroner brukt.

5,2 av de 7,6 millionene – 70 prosent – har gått til administrasjon og rapporter.

«Midlene dekker administrasjon av programmet, herunder fem stillinger, hvorav fire er lokalt i Bydel Søndre Nordstrand og én sentralt i Byrådsavdeling for byutvikling. Lokalt er det ansatt en programleder, to programmedarbeidere og en kommunikasjonsansvarlig», heter det i kommunens egen rapport for 2018.

– Total mangel på gjennomføringskraft

– Dette viser en total mangel på gjennomføringskraft, og en byråkratisering av en veldig viktig satsing. Her er det prosjekter som ligger klare, men ikke blir gjennomført, sier James Stove Lorentzen i Oslo Høyre til Nettavisen.

Han peker på at voldsproblematikken i Oslo, og mener at det trengs et krafttak i forebyggingen. Han advarer mot byråkratisering:

– Trenger vi enda en kommunikasjonsansvarlig for Oslo Sør-satsingen, spør Lorentzen tørt.

Byråd for byutvikling Hanna Marcussen sier at hun forstår det ser rart ut at lite av pengene er brukt, men mener det er naturlig at det tar tid å komme i gang med en ny stor satsing. Hun forsikrer at det skal gå langt raskere når oppstartsfasen er over.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂