En forlatt migrant-båt på Algarve-kysten i mars 2020. Guttene som brukte båten, påsto de var marokkanere, og det tok ikke lang tid før de «forsvant». Skjermdump: SIC

Portugal seiler opp som en ny destinasjon for migranter som vil inn i Europa. Tirsdag ble 28 migranter om bord i en sju meter lang åpen båt oppbrakt av portugisiske myndigheter på Algarve-kysten.

Algarve-kysten har i årevis vært et populært reisemål for skandinaviske og engelske turister. Nå får de få turistene som har kommet seg forbi pandemi-hindrene, stadig oftere selskap av turister fra den afrikanske siden av Middelhavet.

Police launches have intercepted a further boatload of North African migrants arriving in the Algarve without documents, the majority of them carrying rucksacks/ travel bags.

The novelty this time is that the group includes three women, one of whom is apparently pregnant.

This latest incident – called in by lifeguards – brings the number of boats arriving on beaches in the Algarve recently to at least six. (PortugalResident)

Grunnet korona-pandemien har turisttrafikken gått nesten i stå også i Portugal, så Algarve-kysten har milevis med øde strender. Den siste gruppen valgte en liten øy med det treffende navnet «Ilha Deserta» (Den øde øya) som sin destinasjon. Øya ligger i deltaområdet ved byen Faro. en by med vel 120.000 innbyggere.

The landing was reported to the authorities via 112 by people on the beach on the island, which has no inhabitants and only a restaurant and beach support.

Selv om den siste båtlasten ble oppdaget før migrantene rakk å rømme, er lokale myndigheter svært bekymret for utviklingen. Det skyldes ikke minst at marokkanske myndigheter ikke vedkjenner seg at migrantene virkelig er marokkanske borgere.

Moroccan authorities appear to have played into the hands of traffickers bringing migrants into Portugal.

Diário de Notícias reports today how nine of the 22 migrants that arrived in June and were ordered by the court to be expelled back to Morocco have had to be freed (from detention at a borders agency installation in Faro airport) because “Morocco hasn’t shown itself available to assume these migrants as their nationals”.

Ruten fra kysten av Marokko til Algarve-kysten (vel 220 km) er nesten dobbelt så lang som den korteste ruten mellom Marokko og Kanariøyene, som også har opplevd et stort oppsving i migranter så langt i 2020.

 

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.