Britisk grensepoliti transporterer migranter til havnen i Dover den 7. september 2020. Illustrasjonsfoto: Matthew Childs / Reuters / NTB.

Nigel Farage har lenge hevdet at franske skip eskorterer migranter som forsøker å ta seg over Den engelske kanal, til britisk farvann, men fenomenet har ikke vært observert av reportere før nå.

Da The Telegraph-journalisten Jamie Johnson i 7-tiden onsdag morgen befant seg i en båt i kanalen, fikk han øye på en patruljeskip tilhørende Frankrikes marine en nautisk mil innenfor grensen for fransk territorialfarvann. Like ved skipet var en gummibåt med seksten migranter i vanskeligheter i den sterke vinden.

Alt tilsa at det franske marinefartøyet skulle ta hånd om migrantene og bringe dem tilbake til det franske fastlandet. Men den gang ei: Patruljeskipet sendte en mindre ledsagende båt som eskorterte migrantene til britisk territorialfarvann, og overlot dem til sin skjebne der.

Sandwiched between France’s largest Navy patrol boat, and a Zodiac not much bigger than their own, crewed by two Gendarmerie in facemasks, the group bailed out water furiously as they approached British waters.

Det hele skjedde tilsynelatende uten samforståelse med britiske myndigheter:

Despite repeated promises by the French President, Interior Minister and other top ranking officials, there was no evidence of any cooperation with British authorities.

Noen fartøy tilhørende britiske myndigheter var da heller ikke å se i nærheten:

However, on Wednesday morning, the French boats simply peeled off with no sign of British Border Force in the area, and the exhausted group continued on their way, their boat being battered by increasing swells.

Migrantene ble våte i bølgene, og øste febrilsk vann ut av gummibåten. Den eneste båten i mils omkrets var avisens, en innleid fiskerbåt. Da kapteinen på fiskerbåten slo alarm, ble han anmodet om å bli i nærheten av migrantenes gummibåt

Etter tre kvarters tid dukket et britisk grensevaktfartøy opp. I mellomtiden hadde vinden truet med å få gummibåten til å velte eller migranter til å falle overbord.

And then they were taken to shore. Wrapped in foil blankets, the sodden group trudged up the gangway at Dover Harbour. A man on the shoreline tweeted in all capitals that another ’16 ILLEGAL MIGRANTS’ had arrived.

Det Frankrike gjorde, var en skam, sier kapteinen på fiskerbåten til The Telegraph.

Franske myndigheter erkjenner overfor avisen at de ikke klarer å håndtere all migranttrafikken:

“The priority is to assist and rescue each of the boats.

“However, in view of the number of boats attempting to cross the Channel, state resources must assess the level of distress of each of the boats and prioritise according to the needs and risks in which each of the boats are found.”

Men forklaringen på hvorfor den aktuelle båten ikke skulle ha vært i store nok vanskeligheter, uteblir, likeledes hvorfor migrantene ble eskortert til britisk farvann.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.