Migranter kommer til Malta 27. juli 2020. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB.

EU-sjef Ursula von der Leyen vil erstatte den såkalte Dublin-forordningen i asylsaker med et nytt styringssystem.

– Den vil ha felles strukturer for asyl og returer, og den vil ha en ny, sterk solidaritetsmekanisme, sa von der Leyen i EU-parlamentet onsdag.

Dublin-forordningen tilsier at asylsøknader i hovedsak skal behandles i det første landet søkeren kommer til. Ordningen omfatter EU-landene samt Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. Dette prinsippet oppleves som dypt urettferdig av Hellas og Italia, som har flest asylankomster.

I kjølvannet av asylkrisen i 2015 og 2016 stoppet Dublin-returene i stor grad opp.

Siden sommeren 2017 og fram til mai i år hadde Hellas likevel nektet å ta imot snaut 950 asylsøkere Norge ba landet ta ansvar for. Grekerne tok bare imot 24 asylsøkere, inkludert én mindreårig, svarte justisminister Monica Mæland (H) på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant og partikollega Ove Trellevik i mai.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!