Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Skjermdump.

Storyboard måler engasjementet på sosiale medier. Hvilke saker som deles, likes og kommenteres mest. Under ser du oversikten for de siste syv dagene. NRK troner ikke uventet øverst, statskringkasteren har flere tusen journalister. Document ligger som nummer to, rett foran TV 2, tydelig foran VG på fjerde. Nettavisen inntar femteplass.

Engasjement på sosiale medier siste syv dager akkumulert. Skjermdump fra Storyboard søndag kveld.

Vi sier ikke dette for å skryte. Men alle i bransjen følger med på Storyboard, gjerne fra time til time, for å se hvilke saker som trender. Statistikken forteller at Document ofte har saker som treffer. Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, ba Høyres medlemmer om å la være å dele saker fra Document. Statistikken viser at folk ikke hører på henne, og neppe vil.

Det er helt andre ting som driver trendene på sosiale medier. Det er rett og slett stupid å tro du kan displinere folk med et fy-fy. Hvis noe er interessant leser folk det, uansett.

Kanskje Document og andre «alternative medier» har vært noe man leser i smug. Slik er det ikke lenger. Det er det statistikken forteller, og det er nok derfor Bruflot rykket ut som hun gjorde. Det var i en slags desperasjon. Vinden blåser ikke Unge Høyres vei.

Bruflot er på parti med Big Tech som ønsker å stenge konservative stemmer ned. Men de blottlegger så åpenlyst sine metoder at folk reagerer. I virkeligheten er valget i USA også en avstemning om Big Tech. Klarer de styre velgerne, eller reagerer de mot den nye autoritære tendensen?

Det er merkelig at Bruflot ikke har fått med seg at denne motstanden mot sensur finnes langt inn i Høyres rekker. Det er ikke lenger ytterliggående og grove overtramp som rammes. Det er alminnelige konservative stemmer.

Det er det Storyborad-rankingen forteller. Document is here to stay, fordi leserne vil det.

Her må vi gjenopplive et slagord fra Axel Springers tid: Leserne stemmer hver dag ved aviskosken. Vi kan i dag si med nettvalg.

La oss avskaffe all statstøtte til mediene. Da vil vi få et mediebilde som gjenspeiler lesernes ønsker. I dag lever mange med kunstig åndedrett.