Sosialisme i skuddet: SV-leder Audun Lysbakken er en av tre rødgrønne partiledere som kan være fornøyde med målingen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En ny måling offentliggjort av TV 2 viser oppsiktsvekkende stor oppslutning for det mange vil beskrive som ytterliggående, rødgrønne partier. For Høyre går det adskillig verre.

Målingen som er utført av Kantar gir grunn til jubel for alle som støtter en sosialistisk, en kommunistisk eller en ekstrem miljøtankegang.  For her oppnår nemlig de tre partiene SV, Rødt og MDG til sammen 20,8 prosent oppslutning blant voksne, norske personer.

Det vil si at hver femte velger synes det er en god ide at Norge styres etter den typen ideologi disse partiene står for.

Særlig det sosialistiske SV bykser fremover. Partiet får her 9,6 prosents oppslutning, en økning på 2,4 prosentpoeng fra juli.

«SV og Audun Lysbakken har ikke sett en bedre måling hos TV 2 siden desember 2005», skriver TV2

«Bakgrunnstallene viser at partiet henter 36.000 velgere fra Ap, og lekker under 10.000 tilbake.»

SV-leder Audun Lysbakken er glad for det han her registrerer:

«– SV ser disse tallene fordi folk er urolig for de økende forskjellene og klimakrisen. Stemmer de på SV, så stemmer de for å få forskjellene ned og utslippene ned, og en ny regjering.»

Rødt (tidligere kommunistiske RV og før det igjen revolusjonspartiet AKP ml) noterer seg for 5,5 prosent, frem 0,9 siden juli. Partiet er dermed godt over sperregrensen.

Miljø- og klimapartiet MDG går frem med 1 prosentpoeng i målingen, og kan skilte med 5,7 prosents oppslutning.

Til sammen har dermed disse tre partiene på ytre venstre fløy i norsk politikk støtte av 20,8 prosent av velgerne, i spørsmålet om hva man ville ha stemt om det var stortingsvalg i morgen.

Også Frp kan være rimelig godt tilfreds med utviklingen som vises i målingen. Partiet går frem 2 prosentpoeng, og lander nå på 11,4 prosent.

For andre partier ser det mindre oppløftende ut, ifølge TV2:

«Høyre er den store taperen på målingen som Kantar har gjennomført for TV 2. Partiet får 19,6 prosent.

Partiet går tilbake 5,4 prosentpoeng, og partiet er tilbake på nivået de hadde før korona-pandemien rammet Norge 12. mars. En så stor tilbakegang er utenfor feilmarginen.»

Samlet sett kommer den borgerlige fløyen dårlig ut, og langt fra de verdier som må til for å kunne danne ny regjering etter neste valg:

«De fire borgerlige partiene får bare 59 mandater og er langt unna 85, som kreves for et flertall.»

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går tilbake, med henholdsvis 0,7 og 1,4 prosentpoeng. De ender dermed på 24,7 og 13,6 prosent velgeroppslutning i Kantars augustmåling.

Når rødgrønn side totalt sett har styrket seg, er det dermed fordi fløypartiene SV, Rødt og MDG går mer frem enn mer moderate Ap og Sp går tilbake.

Stortingsvalget finner sted 13. september neste år, 2021.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.