Peter Szijjarto. Foto: Atlatzo.hu / Twitter.

Ungarns demokratiske problemer har lite å gjøre med medier, institusjoner, koronafullmakter, innvandringsmotstand eller George Soros og hans såkalte universitet.

Tendensene til oligarki er mye verre, og gir assosiasjoner til Russland, selv om proporsjonene er mindre, og de fleste som er rike i Ungarn, var det før Fidesz kom til makten.

Men uansett: Hva gjør egentlig utenriksminister Peter Szijjarto ombord på luksusyachten til den ungarske entreprenøren og milliardæren Laszlo Szijj?

Det er den uavhengige ungarske avisen Átlátszó.hu som kan avsløre at Szijjarto og hans familie den 16. august befant seg ombord i fartøyet til Szijj i Adriaterhavet utenfor Kroatia.

Statsminister Viktor Orbáns høyre hånd insisterer på at han har rett til et privatliv, men det er ikke til å unngå at avsløringen reiser spørsmål. Szijj har i løpet av de siste årene fått en rekke store offentlige kontrakter, og det avtegnes et mønster av bestemte forretningsfolk som tilgodeses av regjeringen. Ungarn har da også et korrupsjonsproblem av gammel dato.

Skjønt Ungarns historie for korrupsjon er ikke bare negativ: Under kommunismen var den medvirkende til at landet hadde en bedre økonomi og levestandard enn flere av sine naboer i Warszawapakten. Gammel vane er åpenbart vond å vende, men nå er altså kommunismen slutt.

Det tok seg også dårlig ut at statsråden omtrent samtidig postet et bilde til Facebook som pekte i retning av at han arbeidet hardt med den hviterussiske krisen, likeledes at Szijjarto ferierte utenlands etter at regjeringen hadde oppfordret ungarerne til å feriere i hjemlandet av hensyn til pandemisituasjonen og nasjonaløkonomien.

Szijjarto avviser krav om at han må gå av, og kanskje har han ikke gjort noe ulovlig, men mistankene er uunngåelige, og det er ingen tvil om at han og regjeringen med dette har fått seg en stygg ripe i lakken.

Dessverre er det ikke vesteuropeiske politikere som er i best posisjon til å kritisere ham. For våre demokratiske problemer er uansett større, all den tid våre ledere er i full gang med å demontere demos, og det stort sett bare er kratiet som står igjen. Ungarernes ryddejobb er lettere enn vår.

 

atlatszo.hu – Reuters – Der Spiegel